Kúsok súkromného raja v Thajsku? Skúste zátoky na Koh Lipe

Pravda.sk | 11.03.2015 06:00
Koh Lipe Foto:
Milovníci šnorchlovania si na Koh Lipe prídu na svoje.
Ostrov Koh Lipe na juhu Thajska síce nie je uchránený od turistov, ale ešte dokáže ponúknuť malý súkromný raj. Hoci len na chvíľu.

Najjužnejší obývaný ostrov Thajska patril pred sto rokmi takmer výlučne „morským cigánom“ a krokodílom. A dnes je tajným tipom cestovateľov.

Kto sa chce dostať na ostrov Koh Lipe, musí počítať s tým, že bez mokrých nôh to nepôjde. Na ostrov totiž nevedie iná, než morská cesta. Prvý kontakt s ostrovom tak bude práve prostredníctvom príjemnej teplej vody, ktorá ho obklopuje. Slnko páliace od chrbta, jemný, takmer biely piesok, tyrkysová voda a niekoľko desiatok leňošiacich ľudí pod palmami – pohľad ako z pohľadnice.

Ostrov je tri kilometre dlhý a asi kilometer a pol široký a ponúka tri väčšie pláže a niekoľko utešených zátok. „Hlavná“ pláž ostrova má názov Pattaya a nájdete na nej okrem ubytovania aj množstvo reštaurácií. V hlavnej sezóne práve na tejto pláži pristávajú lode privážajúce turistov z celého sveta, takže na nej panuje pomerne čulý cestovateľský ruch. Okrem pláže Pattaya sa na ostrove nachádzajú dve ďalšie, o čosi kľudnejšie pláže: Sunrise Beach a Sunset Beach.

Lodičky a lode privážajú turistov na hlavnú...
Milovníci šnorchlovania si na  Koh Lipe prídu...
+1Pláže na Koh Lipe ponúkajú aj takéto pohľady.

Ostrov patrí pod Národný morský park Tarutao, ktorý pokrýva územie približne 70 ostrovov. V okolí Koh Lipe je množstvo neobývaných ostrovov, väčšina z nich je dostupných na lodi z Ko Lipe za 15 až 60 minút. Sú vyhľadávané práve milovníkmi potápania a šnorchlovania. Na dvoch z nich, Koh Adang a Koh Rawi je povolené krátkodobé stanovanie.

A hoci ostrov nie je uchránený od turizmu, najmä v zátokách sa dá nájsť aspoň kúsok „súkromného“ raja, ktorý tak márne turisti v Thajsku hľadajú. Ako jediný ostrov z Národného parku Tarutao je celoročne obývaný. Navyše, vďaka svojej polohe je skvelým východiskových miestom na objavovanie ďalších prírodných krás, najmä pre milovníkov potápania. K dispozícii je totiž neporušený, dych berúci podmorský svet, ktorý je obrovským lákadlom.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ