Desať miest, ktoré sa v roku 2016 stopercentne oplatí navštíviť

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 05.01.2016 06:00
Okrem krajín a regiónov zostavil cestovateľský magazín Lonely Planet aj rebríček pre tých, ktorí nemajú chuť blúdiť sem a tam, ale chcú si toho čo najviac vychutnať na čo najmenšom priestore. V zozname top miest má svojich zástupcov Európa, Ázia, Austrália aj Amerika.

10. Rím, Taliansko

Večné mesto si mnoho aj netalianov zamilovalo a je to láska na celý život. Atmosféra, horúca talianska krv, história, kultúra, umenie, fashion – unikátna kombinácia nikdy nevyjde z módy. Rím je jedinečný z každého aspektu. Bolo by tu čo objavovať celý život, každý jeden deň.

A všetky cesty povedú do Ríma aj v roku 2016 – pápež vyhlásil Rok milosrdenstva, ktorý pritiahne mnoho religióznych turistov.

Obnovili tiež tajomné Koloseum, po 17 mesiacoch znova otvorili ikonickú rímsku fontánu di Trevi a Rím sa stal tiež dejiskom dvoch nových kinofilmov – remaku Bena Hura a bondovky Spectre.

9. Nashville, USA

Mesto hudby, kam sa vybralo už mnoho dnes slávnych umelcov hľadať svoje country šťastie. Bývalo alebo stále žije tu mnoho hviezd ako Johny Cash, Sheryl Crow, Jimi Hendrix, Faith Hill, Dolly Parton, Shania Twain, Taylor Swift, Carrie Underwood, Celeste Buckingham, ale aj herečka Reese Witherspoonová. Narodila sa tu tiež kontroverzná Miley Cyrus.

Okrem New Orleans sa v hudbe vlastne žiadne iné mesto Spojených štátov amerických nemôže rovnať Nashville – pre obrovský hudobný priemysel a množstvo nahrávacích štúdií, ale aj vďaka početným živým vystúpeniam a hudbe v kluboch a baroch. Najväčšie predstavenia sa konajú v Tennessee Performing Arts Center.

Do mesta každoročne prichádzajú tiež tisícky návštevníkov na hudobný festival country CMA Music Festival. Nie nadarmo sa Nashville volá Music City USA.

8. Manchester, Anglicko

Kedysi dielňa industriálnej revolúcie, dnes motor britskej kultúry. Zamierte do niektorej z galérií – obrazárne Lowry s dielami salfordského maliara L. S. Lowryho, Athenaeum, Manchester Art Gallery či Chinese Arts Centre. Alebo radšej múzeá? Policajné Greater Manchester Police Museum, Imperial War Museum North v Trafford Parku, židovské, kostýmové…?

Manchester je známy tiež svojimi úžasnými divadlami, najveľkolepejšie predstavenia uvádza Manchester Opera House. Niektorí sa v Manchesteri vydajú po stopách slávnych kapiel, ktoré tu vznikli: Bee Gees, Oasis, The Smiths, Simply Red, Joy Division, Take That…

7. Fremantle, Austrália

Spustnuté prístavné mestečko na západe Austrálie, ktoré miestni dôverne nazývajú Freo, priťahuje romantické duše a nespútaných cestovateľov zo široka-ďaleka. Návštevníci si tu užívajú hipsterské bary, živú hudbu, puby s vlastným domácim pivom. Mesto je preslávené aj svojou zachovalým architektonickým dedičstvom, vrátane budov z koloniálnej éry, starého móla, prístavu a väznice.

6. Bombaj, India

Kedysi rybárska základňa na siedmich ostrovoch je dnes miestom ekonomického rozmachu a ukážkou koncentrovanej modernosti. Mesto sa stalo centrom biznusu, módy aj filmu. Vznikla tu prvá ázijská burza, kinematografia len tak bujnie a ceny najluxusnejších bytov siahajú do astronomických vý­šok.

Bombaj je najväčším a zároveň najľudnatejším mestom Indie, s populáciou 20,5 milióna ľudí je tiež štvrtým najľudnatejším mestom na svete. Paradoxne sa tu však nachádza aj druhý najväčší ázijský slum.

Za návštevu stojí impozantný Gateway of India, ktorý je spomienkou na návštevu britského kráľa Juraja V. Vedľa stojí slávny hotel Tádž Mahal Palace z počiatku 20. storočia, ktorý patrí k najstarším hotelom v Indii.

5. Rotterdam, Holandsko

Mesto zasiahlo počas druhej svetovej vojny mnoho bômb, ktoré ho úplne zničili. Na ruinách však vďaka činorodým architektom povstal nový Rotterdam. Výsledkom je laboratórium experimentálnych objektov, na ktoré zboku hľadia historické budovy, čo vojnové besnenie predsa len prežili.

Začiatkom roka sa tu otvorí nové Múzeum Rotterdam. Zážitkom je však určite aj návšteva najväčšieho prístavu v Európe, ktorý bol donedávna aj najvyťaženejším prístavom sveta. V Rotterdame je tiež jedna z väčších európskych univerzít – Erazmova.

4. Georgetown, Malajzia

Mesto je známe vďaka svojim historickým uličkám, ktoré sú zapísané aj na zozname svetového dedičstva UNESCO. Georgetown má však aj novú tvár, ktorá z neho robí modernú metropolu. Streetart sa tu strieda s tradičnými ázijskými obchodíkmi a modernými galériami či koncertnými priestormi.

Exotickú atmosféru mestu dodáva škriekanie zelenkavých papagájov, ktoré roztopašne lietajú pomedzi stromy. Blízko prístavu sa vypína stará pevnosť Cornwallis s delami na nádvorí. Jej múry sa však pozvoľna rozpadávajú. Centrom koloniálneho Georgetownu bolo námestie, ktoré sa časom zmenilo na nádherný park, kam si chodia miestni zabehať.

3. Dublin, Írsko

Kozmopolitný Dublin na prvý pohľad zaujme svojím mladým obyvateľstvom. Viac ako 40 % populácie má menej ako 30 rokov, a tak spolu s mladými pulzuje aj ich mesto. V roku 2016 si navyše Írsko pripomenie aj sté výročie Veľkonočného povstania, ktoré viedlo k vytvoreniu samostatnej republiky.

Meno Dublin, po írsky Baile Átha Cliath, je odvodené z dubh, teda čierny a linn, čo znamená írsky nádrž. Pôvodne ho založili ako centrum pre vikingský obchod s otrokmi. Dnes sa oplatí vojsť do obchodov s pravým írskym pivom Guinness, ktoré vraj nikde nechutí tak dobre, ako práve v Dubline, čerstvo dovezené z pivovaru.

Malých aj väčších pobaví tamojšia ZOO, kŕmenie kačíc v Stephen's Green parku a príjemne padne aj relax v zelenom Phoenix parku.

2. Quito, Ekvádor

Juhoamerická koloniálna architektúra v centre, ktorá je zapísaná aj v zozname svetového dedičstva UNESCO, doplnená o modernú infraštruktúru, robí z tohto mesta ideálny turistický cieľ.

Quito, ktorého oficiálne meno je San Francisco de Quito, má najväčšie a najzachovalejšie historické centrum v Amerike. Nachádza sa v ňom asi 130 monumentálnych stavieb a ďalších 5 000 historic­kých domov.

Návštevníci pristanú na novučičkom letisku alebo zrekonštruovanej vlakovej stanici a k pamiatkam ich bleskurýchlo dovezie vynovené metro. S nadmorskou výškou 2 850 metrov je druhým najvyššie položeným hlavným mestom na svete.

1. Kotor, Čierna Hora

Kotor je očarujúci z každej strany. Vnútri mestských hradieb sa pred turistami rozvinie samostatný svet spletitých uličiek a námestíčok. Okolo stoja staré kamenné domy, na priedomí ktorých posedávajú miestni a popíjajú čaj alebo čierno-čiernu kávu.

Pred pekárňami, ktoré ani nepotrebujú vývesné tabule, pretože tú najlepšiu reklamu im robí neodolateľná vôňa čerstvého chleba a koláčov, stoja rady zákazníkov a pravý prímorský sortiment dopĺňajú obchodíky s rybami.

Celé mesto, postavené vo fjorde, objímajú vysoké skalnaté hory, o ktoré sa lámu modré vlnky. Nechajte si na dátovej karte fotoaparátu dostatok miesta, na Kotor miniete všetko.

Mnoho pamiatok Kotoru je dnes zapísaných na... Foto: SHUTTERSTOCK
Čierna Hora, Montenegro, more, Jadran, dovolenka pri mori, letná dovolenka, Stredozemné more, Kotor Mnoho pamiatok Kotoru je dnes zapísaných na zozname UNESCO.

Zdroj: Lonelyplanet.com; Hedvabnastezka­.cz; Wikipedia.org

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ