V Petrohrade mrzne až to praští, úrady odporúčajú nevychádzať na ulicu

ČTK | 09.01.2016 13:00
Zimný palác, Ermitáž, Petrohrad, Rusko Foto:
Zimný palác (Ermitáž) v Petrohrade.
Úrady v druhom najväčšom ruskom meste, Petrohrade, kvôli silným mrazom odporučili obyvateľom, aby radšej nevychádzali na ulice, pokiaľ to nie je nevyhnutné. Koncom týždňa teplota v meste ostala 20 stupňov pod nulou, na predmestiach bolo ešte chladnejšie.

„Snažte sa nevychádzať za silných mrazov na ulice. Ak už musíte vyjsť, teplo sa oblečte. Pamätajte si, že odev zložený z mnohých vrstiev lepšie uchová teplo, a tak je lepšie na seba navliecť niekoľko relatívne ľahkých vrstiev, ako jednu ťažkú,“ nabáda petrohradská pobočka ministerstva pre mimoriadne situácie.

Hlavné je vraj nezabúdať na to, aby krk i zápästia zostávali zahalené, pretože inak práve tadiaľ uniká telesné teplo najintenzívnejšie. Našťastie „šály nikdy nevyjdú z módy“. Viacmenej to isté vraj platí aj o čižmičkách, nech plstených či kožušinových.

Zima, básnik a vtipy

Vážne myslené odporúčanie sa na sociálnych sieťach stalo terčom vtipov. Vraj je potrebné viac čítať petrohradského básnika Josifa Brodského – lebo jedna z jeho básní nabáda „Nevychádzaj z izby, nerob chybu…“. Iný vtipálek zase usúdil, že z domov sa nemá vychádzať, pretože na chodníku možno pocítiť „pád rubľa“.

Otužilá Ruska sa kúpe v rieke Neva v Petrohrade. Foto: SITA/AP, Dmitry Lovetsky
Petrohrad, Rusko, zima, sneh, ľad, rieka, Kúpanie, ľadové medvede, Otužilá Ruska sa kúpe v rieke Neva v Petrohrade.

Vlna mrazov netrápi len Petrohrad, ale veľkú časť európskeho Ruska od Kolského polostrova cez Moskvu až po Povolžie. Na Sibíri je ešte mrazivejšie a na Kamčatke meteorológovia sľubujú „miestami mínus 40 stupňov Celzia“.

V Murmansku, kde sa nočné teploty blížia k 30 stupňom pod nulou, trápia 300 000 obyvateľov aj problémy s dodávkami plynu: niekde podľa serveru FlashNord vôbec nie je, inde má taký slabý tlak, že sa na variči ani nedá uvariť čaj. Podľa plynárenskej spoločnosti problém vôbec nesúvisí s nejakým nedostatkom plynu, ale s mrazivým počasím, pod ktorého vplyvom sa v potrubí vytvára kondenzát, brániaci preprave plynu do domácností.

Po teple mráz

Ešte minulý mesiac prežívalo Rusko nezvyčajne teplý koniec roka a v Moskve koncom decembra padal jeden teplotný rekord za druhým. Vtedajšie namerané teploty boli okolo ôsmich stupňov „nad normál“, teraz sú zase o osem stupňov pod ním.

Rusko je podľa miestnych klimatológov vystavené globálnemu otepľovaniu dvaapolkrát viac, ako ostatné časti sveta. Medzi rokmi 1976 a 2014 sa v krajine priemerná ročná teplota zvýšila o 0,42 stupňa Celzia, zatiaľ čo vo zvyšku sveta o 0,17 stupňa. Tento stav má za následok zvýšené ohrozenie živelnými pohromami, ale napríklad aj kritické zníženie hladiny Bajkalského jazera, najväčšej sladkovodnej nádrže na svete.