Krabi - thajský raj pre povaľačov aj športovcov

Jana Kollárová, Pravda | 18.01.2016 07:00
Krabi, ostrov, more, exotika, Thajsko, leto,... Foto: ,
Krabi
Krásne pláže, piesok jemný ako múka. Nad hlavami plážových povaľačov visia v krasových previsoch šľachovití skalolezci. V thajskom raji Krabi sa môžete oddať ničnerobeniu alebo svoje dovolenkové dni premeniť na aktívny oddych. A v jaskyni plnej drevených falusov si vypočuť príbeh o stroskotanej indickej princeznej, ktorá vám pomôže k vysnívanému potomkovi aj vernému manželovi.

Na Krabi si prídu na svoje nielen rodiny s deťmi, milovníci slnka a mora, ale aj vyznávači extrémnych športov. Je vyhľadávanou destináciou aktívnych, ale aj začínajúcich skalolezcov. Biele pláže tejto oblasti lemujú jedinečné vápencové útvary zvané mogoty, ktoré sa vynárajú z Andamanského mo­ra.

Ruky hore!

Na západnú aj východnú časť malého polostrova s plážou Railay sa doplavíte člnom z Krabi, Ao Nang alebo Ao Nam Mao. „Západniari“, ktorí stavili na krajšie pláže, sa však počas prílivu k svojim hotelom suchou nohou nedostanú. Skôr ako po ukotvení člna niekoľko metrov od brehu stihnete potlačiť prekvapenie, vyzujete si topánky a po pás čľupnete do mora. Do rúk, vystretých nad hlavou, vám majiteľ plavidla nekompromisne hodí vašu batožinu.

Krabi
Krabi
+10Krabi

Ak ste sa už dostatočne zorientovali v okolí vášho hotela a v úmornej horúčave vyšliapali na okolité vyhliadky, môžete sa člnom vydať na osviežujúcu plavbu v okolí blízkych ostrovoch Poda a Chicken Island. Čakajú vás biele pláže a počas dňa húfy ďalších dovolenkárov. Lepšie je preto vysadnúť na čln popoludní. Okrem väčšieho súkromia sa vám odhalí aj Miracle Beach. Pláž, ktorá sa vynorí z mora iba podvečer, počas odlivu.

Očakávania o milých Thajčanoch však nechajte radšej doma. Nekompromisní biznismeni sa nájdu už aj v tejto lokalite. Ak si necháte brnkať po nose, vaša pôvodne plánovaná dvojhodinová plavba sa skráti na polovicu. A zo štyroch ostrovov uvidíte len tri. Dôvod? Na pláži už čakajú ďalší pasažieri.

Pozor na príliv

Tým adrenalínovejším sa určite zapáči cliff-jumping, ktorý ponúka niekoľko agentúr. Skočíte pri ňom do mora z osemnásťmetrového útesu na jednom z ostrovov Phi Phi Islands, kde sa nakrúcal aj film Pláž v hlavnej úlohe s Leonardom DiCapriom. Láka vás lezenie po skalách? Ste na správnom mieste. Zdá sa, že na pláže Railay sa v zimných mesiacoch sťahuje takmer celý lezecký svet. Polostrov ponúka desiatky lezeckých stien rôznej obťažnosti na plážach Pra Nang, Railay West a Railay East.

Krabi Foto: Jana Kollárová, Pravda
Krabi, ostrov, more, exotika, Thajsko, leto, dovolenka Krabi

Lezeckých nadšencov vidieť aj na stenách pláže Ton Sai, tie sú však určené pre pokročilých. A gravitačnej príťažlivosti Mesiaca a Slnka znalých. Na pláž sa dá totiž zo susednej Railay West dostať suchou nohou len počas odlivu. Prípadne na prenajatom morskom kajaku. To je ďalšia z možností, ako aktívne stráviť deň. Na kajaku sa dá plaviť pomedzi okolité ostrovy, rozprávkové jaskyne a nádherné stalaktity.

Chcete si skúsiť lezenie po prvý raz? Pripravte si približne šesťtisíc bahtov. Trojdňový kurz stačí väčšine začiatočníkov zvládnuť najjednoduchšie trasy. V cene je aj vybavenie – od sedacieho úväzu cez prilbu, magnézium až po topánky na lezenie. V malej skupinke sa vám bude venovať inštruktor správnych chytov z miestnej lezeckej školy. Sledovať by ste však nemali jeho dokonalú postavu, ale chyty a istiace slučky na skale pred vami. Ak sa vám podarí vyliezť až na vrchol, vychutnáte si pohľad na krásne pláže. Začiatočníci si chvíľu postoja v rade na trasu. Dobrodruhovia zo západnej Európy musia totiž za každú cenu vyskúšať všetky športy ponúkané v katalógoch. Ak ste skúsenejší, nebojte sa, že sa budete tlačiť pod skalou. Pre skúsených skalolezcov je miesta dosť.

Symbol plodnosti

Na jednu z najkrajších pláží Pra Nang sa dostanete peši len z pláže Railay East, pozdĺž krasovej jaskyne Phra Nang Cave. Na pláž sa prichádza z južnej strany, k južnému útesu, ktorý je obsypaný milovníkmi lezenia. Obrovský stalaktit vyčnievajúci asi dva metre nad zemou láka nelezcov k fototermínu. Pre lezcov je to výzva, ktorú treba pokoriť. Treba na to však obrovskú silu v rukách. Len kúsok ďalej od lezeckej steny objavíte svätyňu, vyhĺbenú do steny útesu priamo na pláži. Je plná ručne vyrezávaných drevených falusov rôznych veľkostí, ktoré zdobia pestrofarebné špičky.

Svätyňa Phra Nang je plná falusov rôznej veľkosti. Foto: Jana Kollárová, Pravda
Krabi, ostrov, more, exotika, Thajsko, leto, dovolenka Svätyňa Phra Nang je plná falusov rôznej veľkosti.

Penis sa oddávna vyskytuje ako symbol sily a plodnosti takmer vo všetkých civilizáciách. K falusu sa modlili podľa archeológov ľudia už v praveku, v starobylom Egypte sa modlili k bohu Min za každoročné nílske záplavy a úrodnú pôdu. Okrem toho uctievali aj boha plodnosti Banebdžet. Aj hinduisti uctievajú kamenný penis „lingam“. Reprezentuje plodnú silu boha Šivu.

Šťastný život aj vernosť

Pohľad na hrdo sa týčiace drevené totemy vyvoláva u nežného pohlavia väčšinou ostych a nedovolí mu zdržať sa v jaskyni viac než pár minút. Napriek zákazu dotýkať sa „exponátov“ sa však nájdu aj odvážlivci, ktorí sa nechajú s drevenými penismi v rôznych polohách zvečniť. Pre miestnych je však jaskyňa plná kadidla posvätné miesto, ktoré treba rešpektovať.

Podľa legendy tu v treťom storočí stroskotala počas búrky kráľovská loď s indickou princeznou Phra Nang, ktorá sa pri nešťastí utopila. Jej duch, ktorý sa usadil v jaskyni, od tých čias pomáha každému, kto sa vydá na more. Najmä tým, ktorí do jaskyne nosia obety v tvare farebných penisov až obrích rozmerov. „Čím väčšie ,nádobíčko' tam necháme, tým viac rýb nám duch princeznej naženie do sietí,“ hovoria polovážne miestni rybári. Večera pozostávajúca zo všakovakých morských plodov a rýb je dôkazom toho, že legenda funguje.

Iný príbeh hovorí, že Phra Nang bola manželka rybára, ktorý sa stratil na mori. Po zvyšok svojich dní čakala na manžela v jaskyni. Keď ju čakanie prestalo baviť, vrhla sa zúfalá z útesu do mora. Miestny folklór tiež hovorí, že ak vyrežete z dreva falus a vhodíte ho počas prílivu do mora kdekoľvek pozdĺž pobrežia Krabi, určite skončí v Phra Nang jaskyni.

Vo svätyni si môžete priať šťastný rodinný život, úspech v práci, obchode či vo vzdelávaní. Duch princeznej sa o všetko postará. Aj manželky rybárov, v snahe udržať si vernosť svojich milých, nosia do svätyne dary. Vraví sa tiež, že pokiaľ žena sníva o dieťati, určite nesmie toto miesto obísť. Ak tam zanechá dar vo forme falusu, má vyhraté. Vlastne, počaté.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ