Bozk alebo prekliatie – v Uličke bozkov máte len dve možnosti

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 13.02.2016 07:00
Páry sa v tejto romantickej uličke „povinne“ bozkávajú na pamiatku tragickej lásky Any a Carlosa. Ak by tak nespravili, čakalo by ich sedemročné prekliatie...
Ulička bozkov - Callejon del Beso v mexickom... Foto: SHUTTERSTOCK
Guanajuato, Mexiko, Ulička bozkov, mesto, Ana a Carlos, schody, domy, budovy Ulička bozkov - Callejon del Beso v mexickom Guanajuate.

Malé mexické mestečko Guanajuato akoby sa zaseklo v čase, leží v úzkom údolí, ktoré sa postupne kľukatí. Dláždené uličky lemujú domy z koloniálnej éry, na útulných námestíčkach sa rozliehajú španielske milostné balady. Najromantickejšia je však Callejon del Beso – Ulička bozkov na námestí Plaza de Los Ángeles.

Ulica s kamenným schodiskom je taká uzučká, že balkóny, ktoré vyčnievajú z domov oproti sebe, sú od seba vzdialené len 69 centimetrov. Tretí schod je natretý načerveno. A práve naňho sa stavajú zaľúbené páry, aby sa pobozkali, a tak si zabezpečili večnú a šťastnú lásku.

Ročne sem prichádzajú tisícky zaľúbencov každého veku, niektorí aj s deťmi, a postavia sa do dlhého radu, aby si v Callejon Del Beso vyznali lásku a vzájomne darovali dlhý romantický bozk.

Pri vchode do uličky postávajú miestni sprievodcovia, aby čakajúcim porozprávali tragický príbeh Any a Carlosa, ktorý sa spája s týmto miestom.

Ana bola bohatá Španielka, ktorá bývala v uličke na ľavej strane. Carlos, na rozdiel od nej, bol obyčajný baník. Mladí sa navzdory spoločenským rozdielom do seba zaľúbili. Raz ich však Anin otec prichytil, ako sa bozkávali. Veľmi sa rozhneval a pohrozil, že keď sa to ešte raz zopakuje, Anu pošle do kláštora alebo vydá za starého boháča.

Zaľúbenci sa však napriek hroziacemu nebezpečenstvu stretávali ďalej a ich láska rástla. Carlosovi sa podarilo kúpiť dom oproti izbe jeho lásky, a tak sa mohli večer čo večer rozprávať a bozkávať z balkónov nad kamennými schodmi.

Anin otec však tajné schôdzky odhalil a v rozčúlení bodol svoju dcéru dýkou rovno do hrude. Carlos skočil Ane na pomoc, no nešťastne spadol na zem a zlomil si väzy práve na treťom schode, ktorý dnes svieti natretý načerveno.

Neprajný Anin otec sa z udalosti zbláznil a onedlho umrel tiež.

Guanajuato Foto: SHUTTERSTOCK
Guanajuato, Mexiko, Ulička bozkov, Callejon del Beso, mesto, Ana a Carlos, schody, domy, budovy Guanajuato

Preto teraz páry prichádzajú a bozkávajú sa na úzkych kamenných schodoch, kde Carlosov duch vraj stráži milencov. Ak by sa nepobozkali, stihne ich sedem rokov nešťastia a prekliatia. Ak si však vymenia bozky, pätnásť rokov sa im bude dariť a ich láska bude prekvitať.

Dnes je v Aninom dome niečo ako múzeum lásky, ktoré navštevujú všetky pobozkané páry. Na poschodí, v Aninej izbe s osudným balkónom, je malý darčekový obchod so suvenírmi. Na železné tyče balkóna páry vešajú visiace zámky, na ktoré napíšu svoje mená a dátum, keď začali spolu randiť. Kladky sú znakom ich večnej nezlomnej lásky.

Aj týmto miestam kraľujú romantické legendy:

Levoča

Juliana Géciová-Korponayová sa podľa legendy zaľúbila do veliteľa nepriateľskej armády, a preto ukradla richtárovi kľúče od mestskej brány a vpustila protivníkov dnu. Láska sa skončila tragicky. V roku 1712 Júliu ako 25-ročnú obvinili zo zrady a popravili. A nešťastná Juliana dodnes blúdi mestom ako známa Levočská biela pani…

Svätyňa sv. Valentína, Dublin, Írsko

Na sviatok patróna všetkých zaľúbených sa tí, ktorí svoju lásku ešte len hľadajú, prídu pokloniť Valentínovi na miesto, kde je pochovaný. Veria, že keď mu vzdajú úctu, on im pošle do života vytúženú spriaznenú dušu.

Kláštor Taipei Xiahai, Taiwan

Aj sem prichádzajú tí, ktorí túžia po šťastí v láske. To si však musia zaistiť rituálom, pri ktorom musia priniesť ako obetné dary cukor či zapálené sviece a zajesť si zo svadobného koláča.

Júliina stena, Verona, Taliansko

Na stenách domu vo Verone, kde vraj žila známa Júlia Capuletová, pribúdajú denne tisícky papierikov so zamilovanými odkazmi. Vyznania majú priniesť milencom nehynúcu lásku.

Visutý most Cornell University, New York, USA

Legenda hovorí, že ak dáma odmietne dať svojmu milému bozk na tomto moste, prepadne sa spolu s nimi do rokliny.

Hora Huangšan, Čína

Na tejto vysokej hore vešajú zaľúbené páry na reťaze mnohých mostov, ktoré musia po ceste preklenúť, visiace zámky. Na znak lásky kľúč zahodia.

Zdroj: Travelbymexico­.com; Bbc.com; Thegr8wall.wor­dpress.com; Wikipedia.org; Wikitravel.org

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ