Nemeckí hľadači pokladov vraj vyriešili záhadu zmiznutej Jantárovej komnaty

ČTK | 11.02.2016 13:30
Slávna Jantárová komnata z Petrohradu, ktorej osud je od konca druhej svetovej vojny neznámy, je ukrytá v pivniciach zámku v severočeskom Frýdlante. Sú o tom skalopevne presvedčení Bavori Erich Stenz a Georg Mederer, ktorí po nástennej výzdobe niekoľko rokov pátrajú.

Ďalšiemu výskumu vraj bránia české úrady, informovala na svojom webe bavorská rozhlasová a televízna spoločnosť Bayerischer Rundfunk.

Stenz, ktorý kedysi pracoval pre Spolkovú spravodajskú službu (BND), sa odvoláva na svedectvo istej ženy, ktorá bola na zámku ako kuchárka. Tá údajne videla, ako vojenská kolóna priviezla debny so šperkami, zlatom a obrazmi a ako vojaci náklad ukryli v pivnici. Stenz tvrdí, že so ženou, ktorá už zomrela, osobne hovoril.

„Výpoveď tejto ženy je pre mňa absolútne dôveryhodná,“ povedal Stenz. Preto sa vydal spolu s Medererom do Frýdlantu, kde sa vydávali za turistov. Pri prehliadke zámku sa od sprievodcu vzdialili, aby si prezreli katakomby.

Tu objavili zvláštny múr, ktorý bol podľa nich postavený dodatočne a za ktorým by mohol byť poklad.

Stenz sa neskôr dozvedel o istom rádiovom vysielaní s veľmi zaujímavým obsahom. Za rádiogramom stál údajne Martin Bormann, ktorý bol osobným tajomníkom nacistického vodcu Adolfa Hitlera. Bormann potom podľa oboch Bavorov prikázal Jantárovú komnatu previezť na územie Čiech. Dokladá to vraj tiež údajný Bormannov notový zápis, kde je údajne prostredníctvom šifry presne uvedené miesto uloženia pokladu.

Bavori sa do Frýdlantu vydali znovu, aby v bádaní pokračovali. Podľa svojich slov však narazili na odpor kastelánky a tiež Národného pamiatkového ústavu (NPU), ktorý zámok spravuje. Dvojica údajne napríklad požiadala o nahliadnutie do konkrétnych plánov stavby, ale šéf NPU to vraj odmietol. Ďalší výskum je tak znemožnený. Stenz je presvedčený, že české úrady a vláda sa obávajú škandálu, ktorý by s nálezom súvisel.

Jantárovú komnatu v roku 1716 daroval ruskému cárovi Petrovi I. pruský panovník Fridrich Viliam. V roku 1941 ju Nemci pri Petrohrade demontovali a až do jari 1945 bola uložená v Königsbergu, dnešnom Kaliningrade.

Od roku 1945 po nej hľadači pokladov neúspešne pátrajú, a to napríklad v Krušných horách, na Šumave či v Rakúsku.

Niektorí vedci sa domnievajú, že komnatu zničili sovietske vojská pri dobývaní Kaliningradu, alebo že sú skvosty stále zasypané v ruinách pivnice tamojšieho zámku, kde boli uložené. Jantárovú komnatu – respektíve jej presnú kópiu, môžu turisti vidieť od roku 2003 v Petrohrade.