Tip: Prvý parný deň v Bratislave

Zora Handzová, Pravda | 08.04.2016 14:00
vlak, parký deň, Foto:
V rušňovom depe Bratislava-východ bude túto sobotu rušno.
Priaznivci železnice si môžu užiť mimoriadne jazdy parným vlakom aj motorákom po bratislavskom okruhu. Deti poteší aj vozenie na drezinách či prehliadka železničného múzea so sprievodcom.

V rušňovom depe Bratislava-východ bude túto sobotu rušno. Nostalgické jazdy fučiacimi vlakmi alebo starými motorákmi pospájajú bratislavské uzlové body a všetky trasy povedú do cieľovej stanice – Železničné múzeum Bratislava-východ. Múzeum otvára novú sezónu a je v tento deň je pre návštevníkov otvorené od 11. do 18. hodiny.

Parným vlakom sa môžete povoziť na trati Bratislava hlavná stanica – Devínska Nová Ves – Bratislava Lamač – Bratislava Petržalka – Železničné múzeum Bratislava-východ, odchod z hlavnej stanice je o 9.52 hodine, z Devínskej Novej Vsi o 10.32 hodine. Poletíte s Albatrosom – vlak totiž ťahá parný rušeň 498.104 nazývaný Albatros.

Vyskúšať môžete aj historický motorový vlak „dvašesťdvojky“, ktorý ťahajú dva motorové vozne M 262.004 a M 262.007. Ten bude jazdiť na trati Devínska Nová Ves – Bratislava hlavná stanica – Bratislava Rača – Bratislava Vajnory – Bratislava Nové Mesto a cieľovou stanicou je Železničné múzeum Bratislava východ. Odchod z Devínskej Novej Vsi je o 10.32 hodine, z hlavnej stanice o 10.55. Oba vlaky do múzea dorazia o 12.15 hodine.

Naspäť z múzea sa dá dostať historickým vlakom s odchodom o 14.30 hodine a o 17. hodine cez Nové Mesto na hlavnú stanicu. Rovnako sa dá dostať do múzea aj počas dňa, historický vlak odchádza z hlavnej stanice o 15.10 a o 17. 40 hodine.

Jazda parným vlakom strojí 3 €, doobedňajší motorový vlak tiež 3 € a poobedňajší motorák 1,50 € tam i späť (platí sa len z hlavnej stanice do múzea, pri ceste späť sa cestujúci už len preukážu zaplateným lístkom). Kapacita mimoriadnych vlakov je však obmedzená, po naplnení súprav už nebude možné pristúpiť.

Priamo v areáli železničného múzea návštevníkov čaká výstava historickej železničnej techniky, vozenie na stanovišti parného rušňa (po príchode parného vlaku od 13. h do 18 .h, 2 €/osoba ), vozenie detí na drezinách (od 11. h do 18. h, 0,50 €/osoba), prezentácia modulového koľajiska, detský kútik so zábavnými a náučnými hrami aj občerstvenie. Múzeum si môžete prezrieť so sprievodcom.

Múzeum je prístupné aj mimo železničných koľají, po asfaltke z lokality Východné (medzi Račou a Vajnorami, tzv. Rendez). Cesta odbočuje z račianskeho konca Dopravnej ulice (medzi zastávkami MHD Sklabinská a Lokomotívne depo I) a obchádzajúcou pomedzi sklady, garáže a záhradky račiansky výbežok koľajiska areálu.

Kam za zábavou

9. apríla, sobota

  • Bratislava: Prvý parný deň v Železničnom múzeu Bratislava-východ, mimoriadne jazdy parným vlakom aj motorákom po bratislavskom okruhu, vozenie na drezinách, prehliadka múzea so sprievodcom, detský kútik, 11. h – 18. h
  • Bratislava: Starý most v novom šate, výstava fotografií nového Starého mosta v Dopravnom múzeu
  • Fiľakovo: Veterány, výstava modelov automobilov v mestskom múzeu, do 12. 5.
  • Galanta: Beh Galantou – beh oslobodenia, XXXIV. ročník, mestské kultúrne stredisko, 9.30 h
  • Modra: Deň modranských pivníc, otvorených 34 pivníc s tradičnou malokarpatskou architektúrou a históriou
  • Nové Mesto nad Váhom: Festival Aničky Jurkovičovej, prehliadka neprofesionálnych divadiel, do 12. 4.
  • Levice: Levické poľovnícke dni (6. – 9. 4.), poľovnícke predajné trhy s knihami, pomôckami a darčekmi po poľovníctvo a voľný čas v prírode, program, CK Junior
  • Levoča: 1. minirally, súťaž zaradená do Minirally Cup
  • Skalica: Lucia Poppová: Zo Záhorskej Vsi do Metropolitnej opery / Mária Kišonová-Hubová: K storočnici narodenia, dve výstavy v Záhorskom múzeu

10. apríla, nedeľa

  • Bratislava: Otvorenie dostihovej sezóny na Dostihovej dráhe v Petržalke, Jarná cena Petržalky, 14. h
  • Pezinok: Pezinský blšák, trhovisko
  • Trenčianska Turná: Tancuj, spievaj, zahraj si, prehliadka amatérskych umelcov, KD, od 13.30 h

16. apríla, sobota

  • Košice: Rušňoparáda, stretnutie priaznivcov železnice v rušňovom depe, predstavenie unikátnych historických lokomotív i moderných vlakových súprav a rušňov, atrakcie pre deti, kreatívne dielne, občerstvenie, hudba, kyvadlová doprava z mesta, 9. h – 21. h, v nedeľu do 17. h.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ