Mäsiarstva bez stehienok, káva bez mlieka: Z Berlína je metropola vegánstva

ČTK | 25.08.2016 14:00
Berlín, múzeum, veža, Nemecko, rieka, Spréva,... Foto:
Pohľad na berlínsky "ostrov múzeí" a televíznu vežu na námestí Alexanderplatz.
Berlín – európske centrum techna, hipsterov, prudko rastúceho nájomného a lacnej turistiky – sa teraz stáva aj metropolou vegánstva. Počnúc „mäsiarskymi“ reštauráciami, po zoznamovacie večierky pre slobodných, všetko je dnes stopercentne bez živočíšnych produktov, píše agentúra AFP.

Kým Kurfürstendamm či trieda Unter den Linden patria medzi najznámejšie a najfrekventova­nejšie tepny Berlína, turista, ktorý práve prišiel, bude mať nepochybne problémy s tým, aby na svojej mapke našiel Vegan Avenue, skutočným názvom Schivelbeiner­strasse.

Vývesné štíty v štvrti Prenzlauer Berg svedčia o tom, čo dalo tejto ulici jej prezývku: je tu supermarket, kaviareň, obchod s oblečením a s obuvou – všetko výhradne vegánske. Žiadne vajcia, žiadny jogurt z kravského alebo kozieho mlieka, žiadny med, ani žiadna koža či vlna.

Vegánstvo, ktoré vylučuje konzumáciu každého produktu pochádzajúceho zo zvieraťa alebo z jeho využívania i každého výrobku testovaného na zvieratách, zažíva mimoriadny vzostup.

Berlín udáva trend

Podľa internetového serveru Happy Cow, ktorý údajne zahŕňa všetky vegánske reštaurácie na svete, je v Paríži takýchto zariadení 24, v Londýne 40 a v Berlíne až 60.

V Berlíne sa začala táto tendencia prejavovať pred niekoľkými rokmi, keď spúšťali svoje prevádzky desiatky podnikov ročne. V roku 2008 malo mesto podľa federácie nemeckých vegánov (VEBU) len tri vegánske reštaurácie.

Ako konštatuje podpredseda federácie Sebastian Joy, toho hnutie sa rozvíja v celej Európe, ale Nemecko a najmä Berlín sú predvojom.

„Je to mladšie a alternatívnejšie mesto ako Mníchov, Paríž alebo Londýn. Stretneme sa tu s mnohými mladými majiteľmi start-up podnikov, ktoré rozvíjajú nové tendencie. Je to ako snehová guľa: vegán priťahuje vegána a stále viac ich sem prichádza,“ hovorí Sebastian Joy.

Prvá vegánska pizzeria v Európe

Presná štatistika chýba, ale podľa federácie vegánov je v Nemecku asi 900 000 stúpencov vegánstva a v Berlíne ich je zhruba 80 000.

Brandenburská brána v Berlíne Foto: SHUTTERSTOCK
brandenburska brana, Berlin Brandenburská brána v Berlíne

Ich počet stále rastie, ale zďaleka sa nepribližuje k 7,8 miliónu nemeckých vegetariánov, ktorí zo svojho jedálnička vylučujú len niektoré produkty živočíšneho pôvodu.

"Pokiaľ ide o ponuku, Berlín je dnes porovnateľný s New Yorkom, svetovou metropolou v tomto odbore,“ hodnotí profesor jogy a vegán Moritz Ulrich. Je tu všetko, od sójovej zmrzliny po prvú stopercentne vegánsku pizzeriu v Európe.

Móda bez pozadia

Na jar musela berlínska polícia zasahovať, aby upokojila rozbúrené davy, ktoré čakali na otvorenie veganského rýchleho občerstvenia. „Ide im predovšetkým o to, aby boli v pravú chvíľu na pravom mieste, to je ich hlavný cieľ. Snaha o záchranu planéty je ešte len kdesi v pozadí,“ komentoval situáciu denník Süddeutsche Zeitung.

„Myslím si, že ľudia sa stále viac zaujímajú o pôvod toho, čo majú na tanieri,“ hovorí naproti tomu mladý podnikateľ Johannes Theuerl. Vo svojom vegánskom mäsiarstve ponúka mleté guľôčky a pečené plátky zo seitanu, potraviny na báze proteínov z obilia.

„Okrem zníženej spotreby mäsa tiež pozorujeme, že ľudia chcú jesť sezónne a regionálne potraviny,“ dodáva.

Najnovším hitom sú v Berlíne vegánske večierky pre slobodných a osamelých ľudí, ktorým usporiadatelia sľubujú veselé zážitky pri jedení plátkov tofu.