Chopok podstúpi skrášľovaciu kúru, dobrovoľníci ho pred zimou zbavia kameňov

Pravda.sk | 10.09.2016 15:00
Do začiatku lyžiarskej sezóny zostávajú ešte viac ako dva mesiace, ale v stredisku Jasná sa na ňu už náležite pripravujú. V piatok 16. 9. 2016 sa svahy Chopku naplnia lyžiarmi, zatiaľ však budú vyzbrojení len vedrami a pracovnými rukavicami, aby obľúbené stráne a ich okolie vyčistili a pripravili na zimnú sezónu.

Upratovacia akcia Zelený Chopok sa koná už po tretí raz. Turizmus musí ísť podľa organizátorov ruka v ruke s ochranou životného prostredia. Príroda nám dáva možnosti využívať jej danosti v zime na lyžovačku a v lete na turistiku a cyklistiku, a tak to jej to chcú vrátiť.

„Priamo na zjazdovkách sú odpadky skôr raritou, zbierajú sa najmä rotujúce kamienky,“ vysvetľuje Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Region Liptov (OOCR RL). Do čistenia Chopku sa môže zapojiť každý komu nie je ľahostajné prostredie okolo, stačí sa len registrovať cez www.jasna.sk.

Čistiť sa budú obidve strany vrchu. Dobrovoľníci sa stretnú v piatok o 8. hodine pred reštauráciou Happy End na Bielej púti a na južnej strane Chopku pred hotelom Srdiečko.

Samotné čistenie potrvá do obeda, potom sa upratovači vyvezú lanovkou do reštaurácie Rotunda pod Chopkom, kde si pochutia na obede a zabavia sa pri tombole. Lyžiarov, ktorí sa do akcie zapoja, poteší darček – celodenný skipas do Jasnej.

V minulosti sa organizovalo tiež čistenie okolia Liptovskej Mary, teraz sa centrála cestovného ruchu regiónu Liptov zameriava na Chopok. Vlani upratovali dobrovoľníci tento vrch hneď dva razy. Zo zjazdovky, kde počas Svetového pohára v lyžovaní žien excelovala aj Veronika Zuzulová, zberali najmä drobné kamienky.

„Veríme, že sa do čistenia zapojí čo najviac dobrovoľníkov. V minulom roku to bolo takmer 300 ľudí a my dúfame, že toto číslo teraz pokoríme,“ motivuje manažérka OOCR RL Petra Šuhajdová. Dobrovoľníci sa popri čistení budú môcť aj pokochať výhľadom na rastúcu novú lanovku Krupová – Kosodrevina na južnej strane Chopku.