Gerulata láka aj na Rímsku škôlku

Katarína Sedláková, Pravda | 09.09.2016 17:15
Gerulata, Rusovce, starí Rimania, Foto:
Gerulata láka tento rok aj na Rímsku škôlku.
Už po 19. raz sa v sobotu 10. septembra budú v múzeu Antická Gerulata v Rusovciach konať Rímske hry, teraz aj s prídavkom Limes day. Obľúbené podujatie vyzdvihuje historickú hodnotu kastela Gerulata a potrvá od 10. do 18. hodiny.

Najväčším ťahákom je „Rímska škôlka“, ktorá ponúkne primeraný program pre deti od troch do šiestich rokov. Najmladší návštevníci tu zistia, že veľmi dávno žili v staroveku ľudia nazývaní Rimania.

Aj najmenšie deti za pomoci dospelých môžu súťažiť na piatich stanoviskách: kolky – zhadzovanie štýlových postavičiek v podobe Rimanov, pexeso – spájanie obrázkov zbierkových predmetov zo starovekého Ríma a predmetov, ktoré používame v súčasnosti.

Deti čaká aj hra na archeológov, skladanie veľkorozmerných puzzle a dozvedia sa, ako sa obliekali Rimania. Na všetkých stanoviskách môžu návštevníci zbierať cenné body a súťažiť o zaujímavé ceny.

Pripravené sú zaujímavé prednášky, nové hracie lístky. Hlavný program v Gerulate sa slávnostne začne o 10. hodine. O 11.00 je naplánovaný nástup legionárov, 12.20 prednáška o rímskom stravovaní a stolovaní nazvaná Ab ovo ad malo, o 14.00 je čas na podujatie Rímske múdrosti, o 15. 00 Rytmy starovekého Ríma, o 16.00 gladi­átorské zápasy na život a na smrť.

Na rodinné tímy čakajú rôzne súťaže s úlohami, ktoré potešia deti i rodičov. Rímske vynálezy priblížia návštevníkom technické vynálezy, ktoré dodnes používame v staviteľstve a aj v iných praktických rovinách súčasného života. Organizátori sľubujú tiež, že objasnia význam slov GROMA, LIBELLA.

Kto príde do Gerulaty, môže si vyskúšať prácu so starovekým katapultom a šípometom. Rímske fórum opráši niektoré známe výroky v latinčine, ktoré sú chronicky známe v slovenčine. V latinčine ich používame príležitostne, keď chceme niečo zdôrazniť alebo oživiť vedomosti z latinčiny.

Zopakovať si ich budú môcť všetci, ktorí sa prihlásia do súťaže. Rímske chute budú zaujímavé najmä preto, že návštevníci sa budú snažiť uhádnuť prísady v každej chuti a nielen to, na vlastnej koži si vyskúšajú aj rímske stolovanie. Budú sa môcť obliecť aj do rímskych odevov.

V Gerulate sa bude pohybovať doteraz najväčší počet účinkujúcich v dobových kostýmoch – vyše 30 osôb. Okrem pracovníkov Múzea mesta Bratislavy sa návštevníkom bude venovať aj Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel a študenti pedagogickej a sociálnej akadémie. V Ateliéri Gerulata budú traja remeselníci učiť deti raziť mince, vyrábať mešce z kože a vytočiť si na kruhu hlinené predmety.

Návštevníci sa môžu tešiť aj na bojový voz, ktorý bude premávať na trase Rímsky parčík – Gerulata. Zviezť sa môžu malí aj veľkí. Pre tých, ktorí zatúžia ísť do hlavného mesta severnej Panónie – do Carnunta, je pripravený Archeobus. Ten vypravia zo zastávky MHD Most SNP o 11.00 a z Rusoviec Gerulaty o 11.45.

Súčasťou cesty bude odborný výklad o rímskych pamiatkach (trasa: Most SNP – Rusovce Gerulata – Jarovce – Kittsee – Berg – Edelestal – Prellenkirchen – Archeologický park Petronell Carnuntum a späť).

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ