Tieto mestá sa stali inšpiráciou najväčším básňam sveta

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 01.10.2016 12:00
Poézia dokáže vzbudiť emócie, prinúť zamýšľať sa nad doposiaľ zdanlivo nepodstatnými otázkami, ale aj preniesť čitateľa do miest, ktoré poetovi poslúžili ako múza. Niektorí básnici sa inšpirovali na svojich potulkách, iným stačilo to, čo videli dookola svojho domu.

Anglickí romantici: Rím

Väčšina romantických básnikov, ako George Gordon Byron či Percy Bysshe Shelley, aspoň raz navštívila Večné mesto. Taliansko, a zvlášť jeho metropola, bolo akousi povinnou zastávkou na ich Grand Tour, teda kultúrnou púťou, na ktorú sa vydávali mladí bohatí muži za poznaním.

Ohňostroj nad rímskym Koloseom Foto: SHUTTERSTOCK
rím, koloseum, ohňostroj, Ohňostroj nad rímskym Koloseom

John Keats, posledný z veľkých romantických básnikov anglickej literatúry, v Ríme, v malom byte vedľa Španielskych schodov, dokonca skonal. V diele Adonais, elégia na smrť Johna Keatsa Shelley vzdáva hold zosnulému básnikovi aj talianskemu hlavnému mestu, ktoré popisuje ako Raj, hrob, mesto aj divokú pustatinu v jednom.

V Ríme môžete dnes navštíviť Pamätný dom Keatsa a Shelleyho, v ktorom sa dozviete viac o „milostnom pomere básnikov s Večným mestom“.

Charles Baudelaire: Paríž

Mesto lásky a svetiel aj samotný život vo francúzskej metropole nie je v poézii nijako unikátnym dejiskom príbehov či dokonca personifikovanou hlavnou postavou. Jeho elegantné bulváre, bujná história a inšpiratívna umelecká základňa ponúka bohaté motívy.

Champs-Elysées Foto: SHUTTERSTOCK
Champs-Elysées, Paríž, Francúzsko, Champs-Elysées

Mnohí kritici sa však zhodujú, že najunikátnejšie opísanie tohto mesta sa nachádza práve v básňach francúzskeho básnika, predstaviteľa moderny Charlesa Baudelaira, ktorý sám seba nazval „pravým Parížanom“.

Pokúšal sa neupadnúť do sladkej romantiky, ale vyžíval sa v rastúcej industrializácii a modernizme mesta 19. storočia. Jeho prozaická básnická zbierka Parížsky splín je jeho najúplnejším exposé mesta.

Navštívte v Paríži múzeum Musée Rodin, kde si môžete prezrieť bustu Charlesa Baudelaira z dielne sochára Augusta Rodina, známeho obdivovateľa tohto poeta. Prezrieť si tam môžete tiež krásne ručne ilustrované vydanie Baudelaireovej zbierky Kvety zla.

Homér: Východné Stredomorie

Veľká epická báseň Odysea sleduje príbeh gréckeho hrdinu Odyssea, syna vládcu gréckej Itaky, na jeho dlhej a búrlivej spiatočnej ceste z bitky o Tróju v Malej Ázii do rodného Grécka.

Hey, friends, dreamin' of a holiday in May? A gorgeous location, off the beaten path, that's totally scenic, historic and most importantly, relaxing? We are with you! So if you're ready to pack your bags, join us in a couple weeks in #Ithaca, #Greece? After you arrive and head to Ithaca (note: not the place in NY), you'll gaze out and endless mountains and magical blue and green coastline surround you, seen through olive, cypress, pine, oak, and carob trees. You'll likely be filled with feelings of homecoming, discovery, and fulfillment. Join us this upcoming May as we head to the ancient home of #Odysseus—a magical land that's the perfect place for inner and outward exploration. On this restorative week, you'll wake up at the cozy #Itha108 Retreat Center to an energizing and relaxing yoga practice by @jessicabellofatto, before enjoying a delicious, nourishing Mediterranean meal surrounded by a lovely community. You'll spend your day relaxing in and out of the waters, getting your SUP practice on, hiking the local trails, and perhaps even taking an excursion. Craving a massage to fully relax and unwind? There will be plenty of options for one as you spend your week reviving your body, mind, and spirit. Already checking flights? Don't be discouraged by the seemingly pricey flights from the US! By flying into Athens and booking a separate flight to Kefalonia, options become much more affordable! Feel free to contact us (info@yogascapes.com) for help! Let's find relaxation and discovery together. Now's the time to join our Greece tribe. Dates: May 21–28, 2016 // yogascapes.com/yogaretreats #yogascapes #offthebeatenmat #traveldeeper #yogaretreats #ithacagreece #visitgreece @str_ba

Fotka uverejnená používateľom YOGASCAPES (@yogascapes),

Odysseus, ktorý upadol do nemilosti boha mora Poseidóna, a jeho muži musia čeliť útokom nadprirodzených príšer aj prírodným živlom – na Sicílii napríklad padne do osídiel monštra Skyla, prejde ríšou Lotofágov, ľudožrútskych Laistrygonov, oklame jednookého kyklopa Polyféma, unikne kúzelníčke Kirké a odolá zradným Sirénam…

Hoci o Homérovi toho veľa nevieme, mnohí odborníci sa nazdávajú, že inšpirácie pre svoj epos čerpal počas svojich vlastných ciest.

Dnes je najbližšie starovekej Tróji turecké mesto Çanakkale. Významné archeologické nálezisko bolo osídlené od roku 3000 pred Kristom do čias rímskeho cisárstva.

Ak máte chuť navštíviť Odysseov rodný ostrov Itaka, vyberte sa do Grécka, nájdete ho len dva kilometre severovýchodne od Kefalonie. Leží v Iónskom mori, má rozlohu 96 km² a dnes ho obýva 5 000 obyvateľov.

Walt Whitman: New York City

Už štyri roky po smrti amerického básnika, esejistu, novinára a humanistu Walta Whitmana mnohí zahraniční pozorovatelia vyhlásili za „najväčšieho amerického poeta“.

Newyorský Manhattan Foto: SHUTTERSTOCK
Newyorský Manhattan Newyorský Manhattan

Považuje sa za prvého mestského básnika a pre mnohých je dodnes synonymom USA. Prešiel od Bostonu po Kaliforniu a v Štátoch je len málo miest, ktoré nenavštívil.

Avšak Whitman bol telom aj dušou hrdý Manhattančan a jeho najväčšou láskou bol New York City. Jeho poézia je drsná, politická a často kontroverzná a svoje milované mesto používal ako odrazovú plochu keď sa venoval hlbokým problémom súčasnosti.

Vo svojich veršoch sa napríklad nadchýna nad výhľadom na Mahnattan z lode plaviacej sa do Brooklynu. Vyznáva sa z pocitu blízkosti k všetkým tým, ktorí budú raz z rovnakého miesta ako on pozorovať mesto.

V New Yorku môžete navštíviť rodný dom Walta Whitmana, kde sa dozviete viac o jeho živote a tvorbe.

Zdroj: Traveldk.com; Wikipedia.org

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ