Súkromie Levočskej bielej panej odhalené: Zradila krajinu pre bozk?

SITA | 18.10.2016 14:00
Kto bola Levočská biela pani, ako žila a kde je pochovaná, sa budú môcť už o niekoľko dní dozvedieť návštevníci Múzea Spiša v Spišskej Novej Vsi prostredníctvom novej výstavy Levočská biela pani.

Originálne exponáty, dobové dokumenty, unikátne materiálové kópie dobových šiat priblížia osud mladej ženy, o ktorej sa traduje, že pre bozk zradila krajinu. Ide o rozsiahly výstavný projekt dvoch múzeí Slovenského národného múzea, a to Spišského múzea v Levoči a Múzea Betliar.

Výstavu otvoria vo štvrtok 20. októbra o 16:00 v expozičných priestoroch Provinčného domu, prístupná bude verejnosti do 31. marca budúceho roka, informovala Eva Čarnogurská z Múzea Spiša.

Cieľom výstavy je podľa Čarnogurskej odstrániť nánosy legendy a vrátiť sa k skutočnému príbehu z 18. storočia. Výstava vznikla už v roku 2010 v Levoči, ambíciou autorov bolo prekonať hranice medzi regiónmi a poukázať na tie historické i umelecké fakty, ktoré formovali celý stredoeurópsky región. Nová výstava je rozdelená do dvoch častí.

„Prvá časť prináša obraz skutočnej postavy Juliany Korponayovej, dcéry, ženy a matky na pozadí udalostí doby. V záujme ochrániť svoju rodinu, teda svojho otca a syna, odmietla odovzdať listy rebelov orgánom vtedajšej habsburskej moci. Príbeh reálnej historickej postavy sa končí na popravisku v Győri a záznamom v tamojšej matrike zosnulých,“ vysvetlila Čarnogurská.

V druhej časti výstavného projektu sa autori venujú interpretácii príbehu v literárnych, výtvarných i filmových umeleckých dielach.

„Priblížia legendu o krásnej žene, ktorá predstierala lásku k povstaleckému kapitánovi Štefanovi Andrássymu, aby mu počas jednej noci ukradla kľúč od levočskej mestskej brány a vpustila cisárske vojská,“ dodala Čarnogurská, podľa ktorej práve príbeh Levočskej bielej pani fascinoval dlhé roky slovenských i zahraničných návštevníkov nielen levočskej radnice.