Japonská Nara: domov najroztomilejších srniek a najväčšieho bronzového Budhu

Aleš Tvrdý | 30.11.2016 07:00
Japonsko, Nara, srnka, Aleš Tvrdý Foto:
Aleš s japonskou prítulnou srnkou v meste Nara.
Krajina vychádzajúceho slnka je pre nás, Slovákov, jednou z najvzdialenejších, ak sa poberieme smerom na východ. O Japonsku by sa dala každý deň napísať iná reportáž. Spolu s každým novým ránom sa tu začína aj nový príbeh.

Veď len na samotnom Honšu, ktorý je najväčším s pomedzi všetkých 3 000 japonských ostrovov, sa je toľko zaujímavých a krásnych miest, že by na ich prehliadku nestačilo zrejme ani niekoľko ľudských životov.

Dnes sa však vyberieme neďaleko kráľovského Kjóta. Tu sa nachádza jedna z mnohých japonských perál – mesto Nara.

Tak, ako v celej krajine, aj tu sa dajú nájsť krásne budovy, parky a záhrady. Esom v rukáve Nary je však 15-metrová socha najväčšieho Budhu v celej krajine. O jeho veľkosti sa hovorí široko-ďaleko a chýry sa dostali až do ďalekých lesov, odkiaľ sa neveriacky postupne prichádzalo pozrieť mnoho zverov.

Žiaľ, k soche sa dá dostať iba so vstupenkou, a tak sa milé lesné tvory dodnes v hojnom počte potulujú iba v okolí chrámu, kde je Budha umiestnený.

Zveri je tu viac než dosť. Foto: Aleš Tvrdý
srnky, svätyňa, Nara, Japonsko, Zveri je tu viac než dosť.

Podľa starej legendy sa sem však dostali trocha inak. Príbeh hovorí, že na miesto sa raz osobne prišiel pozrieť boh Takemikazuchi. Nedorazil pešo, ale na bielom jeleňovi, ktorého poveril, aby novovybudované niekdajšie hlavné mesto regiónu strážil.

Od tej doby sa srnky a jelene považujú za posvätné zvieratá, ktoré chránia nie len mesto, ale aj celú krajinu.

Japonci si ich veľmi obľúbili a s láskou sa o ne starajú dodnes. Tieto sympatické zvieratá sa voľne potulujú po viacerých miestach v celej Nare. Najviac ich však je v Nara Parku a okolí chrámu Tōdai-ji, kde sa nachádza aj socha spomínaného Budhu.

Zveri je tu viac než dosť.
V Japonskej Nare je veľmi veľa ochotných modeliek.
+15Treba hľadať unavené srnky.

Vďaka srnkám tu vyrástol časom aj nový biznis. Mnoho domácich obyvateľov si všimlo, že sú veľkým lákadlom pre turistov, a preto v okolí ich teritória postávajú s malými stánkami, kde pečú a predávajú špeciálne sušienky práve pre ne. Zvieratá vedia, že si tu prídu na svoje a nebojácne sa nechajú kŕmiť a hýčkať.

Niektoré z nich sa za túto dobrotu nechajú aj odfotiť a pohladkať. My sme to skúšali bez kŕmenia a niekoľkokrát sa nám to aj podarilo. Treba však hľadať také jedince, ktoré ležia a odpočívajú. Znamená to, že sú buď nasýtené alebo unavené. V opačnom prípade môže zviera, nervózne z prílišného záujmu, človeka aj pohrýzť.

Keď som však chvíľu sledoval turistov, čo sú schopní kvôli fotke urobiť, mal som chuť niektorých pohrýzť aj ja.

Čelný pohľad na svätyňu v meste Nara. Foto: Aleš Tvrdý
srnky, svätyňa, Nara, Japonsko, Čelný pohľad na svätyňu v meste Nara.

Keď už bude fotiek s roztomilými zvieratami v aparáte dosť, určite sa oplatí navštíviť aj samotného Budhu. Toho zvonka chrámu nie je vidieť, je skrytý v budove.

Po zaplatení mierneho poplatku za sme sa ocitli v krásnom a, ako inak, priam dokonale upravenom parku so záhradou, zoči-voči obrovskej budove chrámu Tōdai-ji, ktorá je národným pokladom.

Vnútri ukrýva najväčšieho japonského Budhu, ktorý sa môže pochváliť aj titulom najväčšieho bronzového Budhu na celom svete, zapísaného aj na zozname národných pamiatok UNESCO.

Akoby všetkých povier, legiend alebo tradícií, ktorými je opradený nie len celý budhizmus, ale aj samotný Budha, nebolo dosť, dá sa tu jedna ďalšia zažiť aj na vlastnej koži.

Jeden z pilierov vo svätyni, ktorými sa... Foto: Aleš Tvrdý
drevený pilier, stĺp, diera, svätyňa, Nara, Japonsko, Jeden z pilierov vo svätyni, ktorými sa prelieza, aby sa splnilo želanie.

V jednom z pilierov, ktoré podopierajú konštrukciu strechy, sa totiž nachádza diera – hovorí sa, že kto sa ňou prevlečie, splní sa mu jedno prianie.

Ako som tak sledoval tých odvážlivcov, bolo zrejmé, že niektorí si priali, aby sa do otvoru nikdy neboli bývali rozhodli natlačiť. Keď sa ich objemnejšie telo zaseklo v štrbine, asi ani jeden z okolitých divákov sa nevydržal nesmiať.

Okolo Budhu sa nachádzajú ďalšie menšie alebo väčšie modlitebne, kde sa dá duchovne spojiť s najvyšším a následne dúfať, že slová vypočuje. Pálenie vonných tyčiniek nesmie chýbať asi v žiadnom svätostánku a je to ďalšie príjemné obohatenie na tomto mieste.

Niektoré sú celkom milé. Foto: Aleš Tvrdý
srnky, svätyňa, Nara, Japonsko, Niektoré sú celkom milé.

V okolí japonských chrámov a svätýň sa vždy nachádza nejaké miesto, kde si prichádzajúci môžu čosi želať. Je to síce za drobný dobrovoľný poplatok, no skoro vždy si odtiaľ odnesú aj nejaký pekný suvenír. Ak sa k tomu ešte aj vyplní to prianie, bola to rozhodne dobrá investícia.

A komu ešte zvýši po návšteve Budhu čas, môže ho príjemne stráviť medzi neďalekými menšími aj väčšími pagodami.

Návštevu japonského mesta Nara sme ukončili v jednom v mnohých domácich podnikov, kde nám v chladnom januárovom počasí pripravili na zahriatie skvelý ramen – tradičnú japonskú polievku, ktorý sa podáva na mnoho spôsobov. Prišla nám veľmi vhod.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ