Petrohradský chrám plánujú odovzdať cirkvi, ľudia sa búria

ČTK | 16.01.2017 12:15
Rusko, chrám, pravoslávny, zima, sneh,... Foto: ,
Isaakijevský chrám (Chrám sv. Izáka), Petrohrad
Asi tisíc obyvateľov Petrohradu sa v piatok zišlo pri múroch Isaakijevského chrámu (chrámu sv. Izáka), jednej z hlavných mestských pamätihodností. Protestovali proti rozhodnutiu mestského zastupiteľstva odovzdať chrám ruskej pravoslávnej cirkvi. Od čias boľševickej revolúcie pred sto rokmi je v chráme múzeum.

Po moskovskom chráme Krista Spasiteľa je petrohradský kostol najvyššou pravoslávnou katedrálou na svete. Na rozdiel od moskovského chrámu ho však pravoslávna cirkev nikdy nevlastnila.

Neoklasický chrám postavili v prvej polovici 19. storočia na počesť víťazstva nad Napoleonom. Po prevrate v roku 1917 boľševici zriadili v chráme ateistické múzeum, ale v 90. rokoch sa do neho cirkevné obrady vrátili.

Múzeum dnes ponúka výstavy, koncerty a ďalšie kultúrne podujatia.

Teraz petrohradská mestská rada rozhodla, že objekt odovzdá pravoslávnej cirkvi. Tento krok kritici označujú za ďalší prejav silnejúceho vplyvu pravoslávie, ktorá sa v ére prezidenta Vladimira Putina stala blízkym spojencom Kremľa.

Cirkev sľubuje, že návštevníci kostola zmenu vlastníka nespoznajú. Múzejné zbierky neodstránia a turisti budú mať ďalej do katedrály prístup.

Kritické hlasy cirkev obviňujú, že zmenu vlastníctva si vynútila kvôli peniazom. Chrámové múzeum ročne navštívi vyše dva milióny platiacich návštevníkov a katedrála má vraj ročne čistý zisk štvrť miliardy rubľov (3,7 milióna eur).