Koncepciu Smart city by mohol mať Kežmarok už v marci

SITA | 16.02.2017 14:00
kežmarok, hrad, halloween, súťaž Foto: ,
Kežmarský hrad, ilustračné foto.
Zefektívniť fungovanie mesta Kežmarok, zvyšovať kvalitu života občanov a zatraktívniť ho pre príchod nových turistov chce kežmarská samospráva prostredníctvom pripravovanej koncepcie Smart city, teda inteligentného mesta.

Ako informovala radnica, koncepcia by mohla byť hotová už v marci, zameraná je na využitie finančných prostriedkov od štátu alebo Európskej únie.

Mesto má za sebou ďalšie stretnutie s odborníkmi z Českej republiky, ktorí majú za úlohu pripraviť koncepciu smart riešenia pre Kežmarok.

Spolu s vedúcimi jednotlivých oddelení mestského úradu a riaditeľmi príspevkových organizácií hovorili v utorok 14. februára o plánovaní dopravy, parkovacom systéme, odvoze odpadu, čistej mobilite a turistke. Nechýbala téma tepelného hospodárstva, komunikačných sietí či dátových centier.

„Naším cieľom je, aby sme všetky oblasti života v Kežmarku zosúladili do smart, teda inteligentného celku, ktorý bude občanom zjednodušovať život, s dôrazom na využitie najnovších technológií,“ povedal primátor Ján Ferenčák.

Uviedol, že odborníci z Českej republiky skonštatovali, že Kežmarok už v mnohých ohľadoch „smart“ je.

Niektoré nápady a návrhy riešení na zlepšenie fungovania mesta vo všetkých smeroch, ktoré priniesli odborníci z Českej republiky, sú už podľa jeho slov dokonca v Kežmarku realitou.

„Máme jednotnú ekonomiku, školy sú zateplené, verejné osvetlenie vymenené, vypracovaný je akčný plán okresu a podobne,“ doplnil primátor.

Smart plán pre mesto Kežmarok je aktuálne v štádiu príprav, finálna koncepcia by mohla byť hotová koncom marca.

„Na rokovanie sme prišli so zoznamom projektov, s ktorými ďalej pracujeme. Dôležitá je pre nás diskusia, takto môžeme spracovať lepšiu koncepciu, ktorá bude pre mesto ekonomicky výhodná,“ vysvetlil odborník na informačné a komunikačné technológie Ondřej Hofmánek po stretnutí v Kežmarku.