Zažite pravé 'Trnavské fašangi'

Pravda.sk | 18.02.2017 14:00
fašiangy, Trnava Foto:
Fašiangy v Trnave.
K tradícii fašiangov neodmysliteľne patria veselé sprievody, karnevaly v ľudových maskách, pochovávanie basy a dedinské zabíjačkové hody. Aj v Trnave a okolitých obciach si uchovávajú tieto zvyky, ktoré si môžete pozrieť od 25. do 28. februára vďaka podujatiam Trnavské fašangi, Pochovávanie basy či Zabíjačka na mlyne.

Fašiangy predstavujú obdobie od Troch kráľov do Popolcovej stredy, kedy sa pred pôstom môžeme zabávať a hodovať. Na dedinách boli spojené hlavne so zábavou, ktorú si naši predkovia mohli počas roka dovoliť len veľmi málo.

„Túto tradíciu sa snažíme uchovať aj v Trnave a v okolitých obciach, ktoré fašiangové sprievody a hody v pôvodnom duchu organizujú dodnes,“ hovorí riaditeľka Trnava Tourism Michaela Potočárová.

Fašangi v Trnave začnú v utorok 28. februára. Zabíjačkové hody a domáce špeciality budú rozvoniavať pred radnicou od rána a popoludní sa môžete tešiť na sprievod v maskách, ktorý sa centrom mesta ponesie za spevu tradičných piesní.

„Fašiangový program vyvrcholí tzv. pochovávaním basy. Ľudovú hru parodizujúcu skutočný pohreb, ktorú predvedie folklórny súbor, si môžete pozrieť na námestí v Trnave o 16.00 h,“ dodáva Michaela Potočárová.

Nielen v Trnave, ale aj v neďalekých obciach bude o zábavu a smiech postarané. Nebudú chýbať sprievody v maskách, pochovávanie basy a tradičné fašiangové špeciality.

„V našom vinárstve Vína z mlyna v Doľanoch zažijete v sobotu 25. februára tradičnú dedinskú zabíjačku,“ hovorí Zuzana Soósová. Milovníci tradičných mäsových dobrôt sa môžu tešiť na čerstvé jaterničky, pečené mäso či oškvarky, podávať sa bude aj tlačenka s cibuľkou a octom. Nebudú chýbať sladké šišky, varené vínko a čaj.

V Ružindole a v Suchej nad Parnou budú sprievody v maskách a ľudové pochovávanie basy v nedeľu popoludní 26. februára. Tradičnou fašiangovou zábavou tak oslávia vyvrcholenie prechodného obdobia medzi zimou a očakávanou jarou.

Trnava
28. 2. 2017 od 10:00 Trnavské fašangi, Hlavná 1 – pred radnicou 15.30 sprievod masiek a 16.00 pochová­vanie basy

Suchá nad Parnou
26. 2. 2017 o 15:00 Pochovávanie basy

Ružindol
26. 2. 2017 o 14:30 Pochovávanie basy – Stretnutie masiek, Folklórny súbor Rošindolčané a skupina Domiband

Doľany
25. 2. 2017 o 14:00 – 19:00 Zabíjačka na mlyne