Medžugorie navštevuje menej turistov. Kvôli pápežovi

ČTK | 23.02.2017 10:00
Lurdy, pútnici, Foto: ,
Ilustračné foto
Znie to neuveriteľne, ale je to pravda. Tridsaťšesť rokov po tom, čo sa mestečko v Hercegovine zaradilo medzi známa pútnické miesta a ročne lákalo na milión katolíckych veriacich, pocítili miestni znateľný odliv návštevníkov.

Najväčší je pokles medzi talianskymi pútnikmi. Taliani pritom boli medzi prvými, ktorí pred rokmi začali prichádzať na miesto údajného zjavenia Panny Márie a dlhé roky tvorili najväčšiu časť návštevníkov, napísal denník Slobodna Dalmacija.

Dnes však Talianov v porovnaní s minulými rokmi prichádza sotva polovica. Niektorí majitelia cestovných kancelárií, zameraných na pútnikov, už museli svoje podniky zavrieť. Napríklad Gianni Mauro, podľa ktorého pred rokmi prichádzalo z Talianska ročne vyše 200 000 ľudí.

Vlani v lete však napočíta na trajekte z Talianska iba 50 pútnikov, navyše niektoré pravidelné lodné linky cez Jadranské more prestali fungovať úplne.

Kríza a negatívna reklama

Vlastník krachujúcej cestovnej kancelárie vidí za poklesom dva dôvody: ekonomickú krízu v Taliansku a tiež kritiku, ktorú na adresu medžugorských zjavení opakovane predniesol pápež František. „Bohorodička nie je poštárka, aby každý deň nechávala odkazy,“ vyhlásila hlava katolíckej cirkvi.

Pokles počtu talianskych pútnikov v posledných dvoch rokoch pozoruje aj Rea Karninčičová, majiteľka cestovnej kancelárie z Milána, ktorá tiež vozila návštevníkov do Medžugoria.

„Predtým som jednou skupinou pútnikov naplnila osem autobusov, každý s 55 sedadlami. Dnes som rada, keď vypravím jeden autobus a v ňom 40 ľudí,“ hovorí Karninčičová. Dodáva, že z juhu Talianska sa pútnici predtým plavili trajektmi do Splitu, obyvatelia severotalianskych miest putovali práve autobusmi.

Pokles pritom pozoruje u oboch skupín. Okrem už spomínanej krízy vidí aj ona za menším záujmom pútnikov o Medžugorje postoj súčasného pápeža. Paradoxne pritom rastie počet talianskych návštevníkov chorvátskeho dalmatínskeho pobrežia, odkiaľ je to do Medžugoria len pár hodín cesty.

Čaká sa na oficiálne vyjadrenie

„Pápež Ján Pavol II. bol k Medžugorju ústretový, pápež Benedikt (XVI.) sa nevyjadroval. Ale pápež František je výrazne kritický, čo veriacich ovplyvňuje. Často hovorí veci, ktoré by sa mohli týkať Medžugorja, ale bolo by dobré, keby konečne vydal oficiálne stanovisko, veď už to sú skoro dva roky, čo dostal správu medzinárodnej komisie teológov. Podľa názoru pápeža by sa potom mohli organizátori zájazdov aj veriaci ľahšie rozhodnúť, čo robiť,“ tvrdí Rea Karninčičová.

Na rozdiel od Talianov rastie záujem o Medžugorie medzi pútnikmi z Poľska, ako vyplýva z neoficiálnych údajov. Presná štatistika o tom, koľko ľudí do pútnického miesta prichádza, neexistuje, počet sa odhaduje podľa počtu hostií vydaných pri bohoslužbách.

Nie každý návštevník však na sväté prijímanie príde a niektorí zasa prídu na omšu počas svojej návštevy viackrát. No aj tak to vychádza na zhruba milión návštevníkov ročne.