Unikát pár kilometrov od Slovenska: Objavte najväčšie európske podzemné jazero

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 20.04.2017 07:00
Necelých 100 kilometrov od Bratislavy sa nachádza neveľké rakúske mestečko Hinterbrühl. Kým nad zemou sa výrazne nelíši od ostatných dolnorakúskych obcí, jeho podzemie ukrýva hotový poklad.

Príspevok, ktorý zdieľa Alice (@bikerka),

Šesťdesiat metrov pod povrchom sa rozvíja členitý systém jaskýň s najväčším podzemným jazerom v Európe Seegrotte (jazero Grotto). Má rozlohu neuveriteľných 6 200 metrov štvorcových.

Jaskyne sú významnou historickou pamiatkou, no napriek tomu sa do nich môžete ísť pozrieť, pre verejnosť sú otvorené celoročne.

V skutočnosti sú to staré sadrové bane, koncom 19. storočia sa tu ťažili suroviny na výrobu červených a bielych omietok.

#Seegrotte

Príspevok, ktorý zdieľa HJ (@bassak_shimya),

V roku 1912 uvoľnil výbuch (skazený banský odpal) milióny hektolitrov vody, ktorá zaplavila spodnú časť bane, čím vytvorila najgigantickejšie podpovrchové jazero na starom kontinente.

Medzinárodný tím jaskyniarov ho sprístupnil v roku 1930 a následne sa jaskyňa spolu s vodným unikátom otvorila aj pre verejnosť.

Milióny v spleti

Horné nezatopené tunely si počas druhej svetovej vojny uzurpovali nacisti. V jaskyniach otvorili pobočku koncentračného tábora Mauthausen, v ktorej asi 2000 pracovníkov vyrábalo diely pre bojové stíhačky He 162.

Po vojne sa jaskyne spolu s vodnými kanálmi opäť stali turistickou atrakciou, jednou z najznámejších v celom Rakúsku.

(@traveldirector),

Od otvorenia ich navštívilo viac ako 10 miliónov návštevníkov z celého sveta, len vlani prišlo asi 250 000 ľudí.

Turisti sa najprv oboznámia s hornými časťami, po ktorých môžu prejsť suchou nohou. Spoznajú históriu aj zaujímavosti jaskynného systému. Okrem výrobnej „haly“ lietadiel tu nájdu aj kamennú kaplnku.

Potom nasleduje hlavný bod programu – romantická plavba po podzemnom jazere. Motorové člnky so sprievodcom návštevníkov spoľahlivo prevezú bludiskom tunelov a nádherne nasvietených kvapľových miestností.

Zdroj: Seegrotte.at; Atlasobscura.com; Wikipedia.org

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ