Švajčiarsko má staro-novú atrakciu: Predošlý alpský most zasypali skaly, natiahli nový

ČTK | 01.08.2017 09:00
Švajčiarsko, Alpy, visutý most, Grächen, Zermatt Foto: ,
Nový most dlhý 494 metrov visí vo výške 85 metrov.
Údajne najdlhší visutý pre peších na svete v sobotu slávnostne uviedli do prevádzky v Alpách na juhu Švajčiarska.

Unikátna konštrukcia turistom umožní prejsť znovu po takzvanom Európskom chodníku medzi obcami Grächen a Zermatt v kantóne Wallis, ktorej časť pred rokmi zničili padajúce kusy skaly, informoval denník Neue Zürcher Zeitung.

Nový most dlhý 494 metrov visí vo výške 85 metrov nad miestom, ktoré spôsobovalo dlhodobo problémy na obľúbenej trase, pretože na neho dopadali kusy skál, ktoré sa uvoľňujú v dôsledku pohybu ľadovca. Niektoré kamene boli veľké ako menšie rodinné domy.

V roku 2010 padajúce kamene zničili 250 metrov dlhý visutý most, ktorý sa klenul vo výške 25 metrov nad zemou. Verejnosti h sprístupnili len dva mesiace pred tým.

Vo Švajčiarsku otvorili najdlhší visutý most na...
Unikátna konštrukcia turistom umožní prejsť...
+4Nový most dlhý 494 metrov visí vo výške 85...

Po zničení mostu stratil vysokohorský chodník na atraktivite, pretože turisti museli miesto dopadu obrích kameňov obchádzať.

Po tom, ako zdolali náročné stúpanie medzi obcou Grächen a Európskou chatou nad dedinkou Randa, sa totiž museli na ceste do Zermattu znovu vracať dole do údolia. Problémy na trase sa výrazne prejavili na návštevnosti Európskej chaty postavenej v roku 1999.

Vyšší, dlhší, bezpečnejší, drahší

Zástupcovia miestnych turistických agentúr sa preto rozhodli, že postavia nad problematickým miestom dopadu kusov skál nový visutý most.

Jasné však bolo, že bude musieť byť vyšší a dlhší než ten zničený v roku 2010, aby vyhovoval požiadavkám na bezpečnosť. Určité riziko ale podľa staviteľov mosta zostáva naďalej.

Na stavbu mosta sa zložilo päť okolitých obcí a miestne turistické agentúry. Vybrané peniaze ale na realizáciu projektu nestačili.

Nový most dlhý 494 metrov visí vo výške 85... Foto: SITA/AP, Valentin Flauraud
Švajčiarsko, Alpy, visutý most, Grächen, Zermatt Nový most dlhý 494 metrov visí vo výške 85 metrov nad miestom, ktoré spôsobovalo dlhodobo problémy na obľúbenej trase, pretože na neho dopadali kusy skál, ktoré sa uvoľňujú v dôsledku pohybu ľadovca.

Potrebnú sumu 730 000 frankov (vyše 640 000 eur) sa nakoniec podarilo získať okrem iného vďaka mecenášovi, ktorý pochádza z miestneho regiónu. Na visutý most prispel sumou 100 000 frankov (viac než 88 000 eur).

Most z oceľových lán a mreží z ľahkého kovu váži okolo 58 ton. Široký je 65 centimetrov. Špeciálne hydraulické zariadenia, ktoré si chce konštrukčná firma nechať patentovať, sa starajú o to, aby sa pri prechode most príliš nekolísal.

Tridsaťpäť kilometrov dlhý Európsky chodník, ktorého súčasťou je aj nový most, sa dá prejsť v priebehu dvoch dní. Ponúka okrem iného pohľady na ikonickú švajčiarsku horu Matterhorn, ktorá sa vypína nad Zermattom.