Náš tip: Zabavte sa s Rimanmi v Gerulate

Zora Handzová, Pravda | 08.09.2017 07:00
Rímske hry, Gerulata, Rimania, Rusovce Foto:
Rímske hry
Rusovce v sobotu ovládnu Rimania. Vrátia sa na miesta, kde mali pred stáročiami svoje sídlo a vtrhnú aj do parku pri kaštieli. Rímske hry prinesú rímske chute aj tance, odevy a účesy, súťaže, divadlo a veľa zábavy.

Chlieb a hry podľa rímskych cisárov čakajú na všetkých, ktorí v sobotu 9. septembra zavítajú do Bratislavy-Rusoviec. Na mieste, kde pred dvoma tisícročiami nechali svoje stopy rímski legionári, sa už 20 rokov usporadúvajú Rímske hry.

Tentoraz to však bude onakvejšia oslava a hneď na dvoch miestach: dopoludnia v Múzeu Antická Gerulata a popoludní v parku pri kaštieli.

„XX. ročník Rímskych hier prinesie celé spektrum civilného aj vojenského života Rimanov. Doobedňajšia časť programu sa začína o 10. hodine v Antickej Gerulate a bude ladená modernejšie, rodinné tímy môžu súťažiť v rôznych disciplínach a najmenších hostí čaká rímska škôlka. Od 14. hodiny sa program prenesie do parku pri kaštieli a bude sa každú hodinu obmieňať,“ pozýva Beáta Husová z Múzea mesta Bratislavy.

V Gerulate nebude chýbať súťaž v preklade starovekých citátov, návštevníci spoznajú rímske odevy, vyskúšajú si staroveké účesy aj rímske chute, točenie na hrnčiarskom kruhu. Starovekú rímsku civilizáciu priblíži deťom divadlo Z kufra von.

O 13. hodine sa pohne slávnostný sprievod cisára a cisárovnej, rímskych legionárov aj ďalších Rimanov, Rimaniek a ich detí z Gerulaty do parku pri kaštieli.

„Veríme, že cisársky sprievod domáce obyvateľstvo privíta, bude to zážitok,“ sľubuje Beáta Husová. Kto má doma tuniku alebo si vie vyrobiť tógu, nech sa pridá k zástupu nadšených Rimanov z piatich krajín sveta, ktorých vedie Tovarišstvo starých bojových umení a remesiel.

Po cisárovi sa publiku v parku predstavia odvážni gladiátori aj hrdinovia starých rímskych bájí. Legionári predvedú staroveké bojové vozy aj šípomet a Rimania antické tance. V rusovskom parku sú pripravené aj remeselnícke stánky a občerstvenie.

K Rímskym hrám patrí aj podujatie Limes Day, ktoré má upozorniť na rímske pamiatky na hranici pozdĺž Dunaja, Limes Romanus. Reťaz týchto rímskych táborov spojených cestami nás pred takmer 2 000 rokmi zjednotila v jednej Rímskej ríši.

„Väčšina územia dnešného Slovenska ležala za jej hranicami, ale pravý breh Dunaja bol súčasťou rímskej provincie Panonia Superior a priamo v Rusovciach ležal kastel Gerulata,“ vysvetľuje archeologička Jaroslava Schmidtová.

V Rusovciach v 2. storočí žili rímske jazdecké jednotky aj civilné obyvateľstvo. Múzeum antická Gerulata s archeologickými vykopávkami je súčasťou Múzea mesta Bratislavy.

Kam za zábavou

7. septembra, štvrtok

  • Banská Bystrica: Radvanský jarmok, bohatý program, tradície, hudba ľudová aj súčasná, detské divadlá, ručná výroba varešiek a korýt, detský folklórny festival, hry, tvorivé dielne, Nám. SNP a Barbakan, do 10. 9.
  • Prešov: Festival dobrej chuti, poznávanie iných kultúr prostredníctvom gastronómie, Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Egypt, Tunis, Maďarsko, Bulharsko, Litva, Lotyšsko, Hlavná ul., do 9. 9.
  • Trnava: Trnavský jarmok, ľudové remeslá, jarmočné špeciality, husacina, víno, kováčske, drotárske a rezbárske dielne, stredovek pod hradbami s rytiermi v Sade Antona Bernoláka, do 10. 9.
  • Zvolen: Légiovlak, unikátna putovná prehliadka replík historických vozňov čs. legionárov z rokov 1918 – 1920, osobná železničná stanica, 8. h – 18. h, cez víkend 9. h – 19. h, do 10. 9.

8. septembra, piatok

  • Banská Štiavnica: Salamandrové dni, koncerty, jarmok, množstvo sprievodných podujatí, tradičný Salamandrový sprievod podľa študentov Banskej akadémie
  • Bratislava: Bienále ilustrácií Bratislava, medzinárodná výstava knižných ilustrácií pre deti s 50-ročnou tradíciou na novom mieste – v sídelnej budove SNM, do 29. 10.
  • Bzovík: Život v pevnosti, pripomienka stredoveku, hry pre deti aj dospelých, remeslá, šermiari, hudobníci, tanečníci, 9. h
  • Prievidza: Banícky jarmok, banícky sprievod, hudba, jarmok, tanec, šport, do 10. 9.
  • Senec: Slnečný festival, divadlo, aj 9. 9.
  • Trenčín: Pri trenčianskej bráne, festival, hudba, vintage cirkus, divadielka, jarmok, tvorivá dielnička, živé zvieratká, historická kuchyňa, pastierske hry, fotenie v krojoch, umenie kaligrafie v spolupráci s japonským veľvyslanectvom, pódium pri Dome armády, od 10. h, aj 9. 9.
  • Trnava: Dni Európskeho kultúrneho dedičstva, detský program v Galérii Jána Koniarika – workshop Zvuky prírody, 9. 9. bábkové divadlo, 101. 9. rozprávky, o 104. h a o 16. h
  • Žarnovica: Dni mesta, aj 9. 9.

9. septembra, sobota

  • Betliar: Pohľad zblízka – vynálezy v 19. storočí, kaštieľ, 14. h
  • Bratislava: Deň otvorených dverí v SND, od 10. h, o 12. h putovanie za rozprávkami Z opery do opery
  • Bratislava-Rusovce: Rímske hry, 20. ročník, doobeda v Múzeu Antická Gerulata súťaže, divadlo, odievanie do rímskych odevov, skúšanie účesov, spoznávanie rímskych chutí, točenie na hrnčiarskom kruhu, rímska škôlka, dobový sprievod o 13. h, .od 14. h program v parku kaštieľa, gladiátori, antické tance, divadlo pre deti
  • hrad Modrý Kameň: Poľovnícke dni, kynológia, lesná pedagogika, aj 10. 9.
  • Levice: Hradný festival, ľudová rozprávka, hudba, hry, jarmok, koncerty
  • Myjava: Deň sliviek na gazdovskom dvore Turá Lúka, prednášky na ovocinárske a liehovarnícke témy, tematické filmové premietania, koštovky a degustácie, varenie lekváru a príprava tradičných slivkových jedál vrátane slivkových gulí, škola varenia pre deti, ovocná tržnica, folklór, cimbalová muzika, 11. h – 15. h

10. septembra, nedeľa

  • Bratislava: Rozlúčka s letom, hudba, workshopy, detský svet, šport, Štúrova ul., Starý most, 14. h – 20. h
  • Košice: Veľký festival maskotov, divadielka, hudba, súťaže, zoo
  • Martin: Človek a príroda v Múzeu slovenskej dediny, poznávanie, ochrana a prezentácia krás živej a neživej prírody, 10. h – 16. h
  • Svidník: Deň ľudových tradícií a PIROHY, folklór, remeslá a tradičné jedlá v Múzeu ukrajinskej kultúry, 9. h – 18. h
  • Vychylovka – Nová Bystrica: Kapustová nedeľa v skanzene kysuckej dediny, tradície, folklór, od 13.30 h

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ