Trenčiansky kraj láka turistov kúpeľmi a hradmi

Tatiana Michalková, Pravda | 12.09.2017 14:00
Trenčiansky kraj sa môže popýšiť rekordnou návštevnosťou. Turisti ho čoraz viac vyhľadávajú aj napriek tomu, že je rozlohou malý. Na prvom mieste v obľúbenosti turistov sú pamiatky, najmä hrady a kúpele. Za prvý polrok tohto roka navštívilo kraj spolu 172660 turistov, čo znamená až 19-percentný nárast oproti rovnakému obdobiu minulého roka.

Podľa výkonnej riaditeľky Krajskej organizácie cestovného ruchu Trenčín región Evy Frývaldskej je kraj síce malý rozlohou, ale má veľký turistický potenciál.

„Presný počet turistov, ktorí navštívili trenčiansky región v prvej polovici roka 2017, sa vyšplhal na číslo 172660, čo predstavuje o 32842 návštev­níkov viac ako v prvom polroku 2016. V porovnaní s ostatnými krajmi je Trenčiansky kraj v návštevnosti na piatom mieste, predbehol aj susedný Trnavský, Nitriansky kraj a dokonca aj Košický,“ informovala Frývaldská.

Pozitívna je podľa nej najmä tá skutočnosť, že turisti strávili v Trenčianskom kraji viac nocí. Počet prenocovaní sa zvýšil o 14 percent v porovnaní s vlaňajškom. To sa prejavilo aj na zvýšených tržbách za ubytovanie.

V prvom polroku 2017 predstavovali sumu až 16130273 eur, čo je nárast o 3520902 eur v porovnaní s prvým polrokom 2016. "Čo sa týka počtu lôžok, náš kraj bol v minulom roku jediný, kde došlo k zvýšeniu kapacít o 278 lôžok v porovnaní s rokom 2015. Vo všetkých ostatných slovenských krajoch zaznamenali vlani výrazný pokles.

V tomto polroku počet lôžok stúpol až o 688, na porovnanie, v Bratislavskom, Prešovskom a Košickom kraji počet lôžok klesol. V Prešovskom kraji, ktorý je dlhodobo jedným z najnavštevo­vanejších regiónov, klesol počet lôžok až o 1073," vysvetlila Frývaldská.

Turistov v Trenčianskom kraji lákajú najmä dve veci. Prvou sú kúpele, ktorých je v kraji niekoľko. Nachádzajú sa v Trenčianskych Tepliciach, Bojniciach a pri obci Nimnica neďaleko Púchova. Druhým veľkým lákadlom sú hrady a hradné zrúcaniny. Trenčiansky kraj je nie nadarmo známy aj ako kraj hradov, zámkov a legiend.

Bojnický zámok je veľkým lákadlom pre turistov. Foto: Tatiana Michalková, Pravda
Bojnický zámok Bojnický zámok je veľkým lákadlom pre turistov.

Vedenie krajskej organizácie cestovného ruchu hovorí, že veľký potenciál na prilákanie turistov má aj samotná turistika a objavovanie prírodných krás. V kraji sa nachádzajú malebná Manínska či Haluzická tiesňava. Do popredia sa však začína dostávať aj cykloturistika, agroturizmus či salašníctvo.

Krajská organizácia cestového ruchu vznikla v roku 2015 a jej hlavným cieľom je zvyšovanie návštevnosti a propagácia turisticky atraktívnych miest v kraji.

K tomu prispieva aj turisticko-informačný portál, ktorý obsahuje všetky potrebné informácie pre tých, ktorí by chceli kraj navštíviť. Turisti si tu nájdu informácie o kultúrnych podujatiach, tipy na ubytovanie, stravu, relax v kúpeľoch či športové podujatia.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ