Kultúrne leto v Bratislave prináša program aj v septembri

SITA | 24.09.2017 06:00
Multižánrový festival Kultúrne leto a hradné slávnosti 2017 v hlavnom meste SR Bratislave sa blíži k svojmu záveru. Posledné septembrové dni ponúkajú koncerty, definitívnym záverom bratislavského leta je medzinárodný festival komornej hudby Konvergencie, ktorý trvá do 25. septembra.

Návštevníci festivalu sa môžu tešiť na diela klasikov, medzižánrové presahy, ale aj filmové projekcie, hovorené slovo či detský koncert, informovala Veronika Šafáriková z tlačového oddelenia bratislavského magistrátu.

Bodkou na záver Kultúrneho leta bol druhý ročník Rozlúčky s letom v nedeľu 10. septembra. Štúrova ulica ožila hudbou, tancom a tvorivými dielňami, zúčastnilo sa na ňom sto účinkujúcich.

Mestský festival Kultúrne leto a Hradné slávností 2017 trval počas celého leta a spolu priniesol 17 festivalov a 194 podujatí.

V tomto roku dominovala divadelná scéna. Letné Shakespearovské slávnosti boli od začiatku júla do začiatku augusta na Bratislavskom hra­de.

Festival sa zameral na uvádzanie diel Williama Shakespeara. Na letnom festivale dostali v lete priestor aj menšiny žijúce na Slovensku.

Charakteristická kultúra slovenských minorít sa predstavila na menšinovom kultúrnom lete na Hviezdoslavovom námestí.

Svoju temperamentnú a živelnú kultúru predstavili aj Rómovia na podujatí s názvom Cigánsky bašavel.

Históriu bratislavského festivalu Kultúrne leto začali písať v roku 1976. Odvtedy prešiel mnohými zmenami, od roku 2004 prebralo záštitu nad týmto festivalom Bratislavské kultúrne a informačné stredisko.

Za ten čas v Bratislave počas Kultúrneho leta vybudovali 44 scén s 24-tisíc účinkujúcimi, na ktorých sa prišlo pozrieť viac ako 835-tisíc divákov.

Vlani podujatia Kultúrneho leta spojili s Predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade Európskej únie. Festival tak privítal účinkujúcich zo štyroch svetadielov a z 38 krajín sveta.

Do organizácie sa zapojilo osem veľvyslanectiev a o programovú ponuku sa postaralo spolu 350 podujatí na 41 scénach, ktoré podľa organizátorov navštívilo 120-tisíc divákov.