Lávka pre cyklistov a peších spojila Tepličku nad Váhom so žilinskou priehradou

SITA | 09.10.2017 14:15
Cyklisti a chodci môžu od pondelka využívať most ponad frekventovanú cestu, ktorá spája Žilinu s Terchovou. Vďaka 58-metrov dlhej lávke sa dostanú z Tepličky nad Váhom k rekreačnej zóne pri Vodnom diele Žilina.

Nová lávka za 520-tisíc eur bude slúžiť výlučne pre cyklistov a peších. Jej súčasťou sú prístupové asfaltové chodníky dlhé 76 a 78 metrov, ako aj verejné osvetlenie.

„Práve chodníky, cyklotrasy a lávky, ktoré nenásilne prepoja krajinu, sprístupnia ju ľuďom, sú elementárnym základným kameňom rozvoja trvalo udržateľného cestovného ruchu v celej krajine,“ povedal štátny tajomník ministerstva životného prostredia Norbert Kurilla, ktorý dnes odovzdal novú lávku do užívania.

Ako zdôraznil riaditeľ Vodohospodárskej výstavby Daniel Kvocera, lávka prispeje k bezpečnosti na cestách v Žilinskom regióne. K rekreačnej zóne pri Vodnom diele Žilina totiž roky nebol zabezpečený žiaden bezpečný prechod.

"Som veľmi rád, že sa nám lávku podarilo vybudovať a po rokoch sme mohli prispieť okrem vyššej bezpečnosti v regióne aj k podpore zelenej dopravy,“ doplnil.

Podľa starostu obce Teplička nad Váhom Viliama Mrázika sa dopravnú situáciu snažili riešiť niekoľko rokov. Po rozšírení cesty z dvojprúdovej na štvorprúdovú sa však situácia naďalej len zhoršovala.

„Lávka pre cyklistov a peších má nadregionálny význam, keďže nebude slúžiť len pre našich obyvateľov, ale aj pre množstvo návštevníkov v regióne, navyše ak zohľadníme fakt, že bude súčasťou plánovanej cyklomagistrály do Terchovskej doliny,“ konštatoval Mrázik.

Investorom stavby bola rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia, štátny podnik Vodohospodárska výstavba.