Rebríček: Tieto mestá majú najlepšiu verejnú dopravu. Praha je 5. na svete

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 09.12.2017 07:00
New York, metro, Manhattan, stanica, zastávka,... Foto: ,
Newyorské metro, linka F.
Aké by to bolo, keby doprava chodila načas, rôzne štvrte mesta by boli skvelo prepojené vynikajúco nadväznými spojmi, šoféri by boli milí a všetci cestujúci by pre nich boli vzácni zákazníci, nie iba „náklad“, ktorý treba prepraviť z bodu A do bodu B? Nová štúdia odhalila najlepšie mestá sveta, ktoré majú k tomuto ideálu najbližšie.

Po zhodnotení širokého spektra rôznych faktorov, nevynímajúc vplyv verejnej dopravy na životné prostredie, sociálne aspekty, ale aj podiel využívania hromadných dopravných prostriedkov na hospodárskom raste v budúcnosti. Najlepšie z tohto sita vyšiel Hongkong, píše portál Lonelyplanet.

Štúdia, ktorú vypracovala konzultačná spoločnosť Arcadis ako súčasť indexu udržateľnej mobility miest 2017, brala do úvahy 23 individuálnych ukazovateľov rozdelených do troch kategórií: ľudia, planéta a zisk.

Na pohodlie cestovania a jeho pozitívny vplyv na prostredie vplýva množstvo činiteľov – bezbariérový vstup do autobus a na stanice metra, Wi-Fi pripojenie vo verejnej doprave, celková dostupnosť dopravných služieb a dobré pokrytie mesta linkami, priaznivé prevádzkové časy metra, emisie skleníkových plynov, preťaženie a meškania, úsilie znižovať emisie, zapájanie elektrických vozidiel, dojazdu a dostupnosti verejnej dopravy…

Hongkong získal prvé miesto vďaka svojej inovatívnej a dobre prepojenej sieti metra a vysokému podielu ciest uskutočnených verejnou dopravou.

Z pohľadu jednotlivých regiónov, najvyššie sa umiestnili európske mestá – sedem z prvých desiatich najlepších sa nachádza práve na starom kontinente, zvyšné tri sú ázijské. Druhé miesto obsadil Zürich, tretí bol Paríž a piata Praha.

Severoamerické mestá sa ocitli rozmiestnené po celom rebríčku, pričom najnižšie miesto si vyslúžil Indianapolis kvôli vysokému podielu cestujúcich v autách. Naopak, najlepšie z tohto kontinentu obstál New York, umiestnil sa na 23. mieste.

Tu je top 10 miest s najlepšou hromadnou dopravou:

  1. Hongkong
  2. Zürich
  3. Paríž
  4. Soul
  5. Praha
  6. Viedeň
  7. Londýn
  8. Singapur
  9. Štokholm
  10. Frankfurt

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ