Aleš cestuje od rovníka za polárny kruh – Deň 3: Na trajekte k zátoke Ha Long (Vietnam)

Aleš Tvrdý | 03.12.2017 14:42
Po včerajšom presune do hlavného mesta Vietnamu som musel zohnať niekoho, kto ma prepraví k slávnej zátoke Ha Long. S tým, našťastie, nie je vôbec problém, lebo agentúr, ktoré tieto výlety ponúkajú, je ako poslaneckých sľubov pred voľbami. Našťastie, agentúry svoje slovo dodržia.

Celodenný výlet za 18 eur sa naozaj vyplatil, bolo sa na čo pozerať. V cene sú už zahrnuté všetky presuny a aj výdatný obed na palube lode.

Prezrieť si toľkoto ostrovov však zaberie dosť času. Google uvádza, že ich je presne 1969, no to nie je pravda. Je ich o niečo viac – toto číslo sa oficiálne deklaruje len preto, že v tomto roku zomrela azda najznámejšia osobnosť vietnamskej histórie – Ho Či Min. A tak, na počesť jeho pamiatke, sa všade uvádza práve takýto počet.

Zátoka Ha Long je v skutočnosti omnoho krajšia, ako na všetkých tých fotografiách, ktoré som predtým videl. Plavba loďou pomedzi vápencové útvary trčiace z morskej hladiny je natoľko úchvatná, že zaujala aj tvorcov z Hollywoodu a práve tu natočili poslednú verziu filmu King Kong.

Ale najlepšia vec, ktorú som tu spravil, bola prenájom malého kajaku, s ktorým som sa len tak, bezstarostne, motal a plavil pomedzi ostrovy a jaskyne pripomínajúce svet z inej planéty.

Predstavte si, ako ma muselo toto miesto zaujať, keď som si od samej eufórie na lodi zabudol tenisky a musel som večer kráčať po Hanoji bosý.

Dnes večer sadám na vlak, ktorý smeruje z Hanoja na juh krajiny. Prejdem ním viac, ako 1500 kilometerov za zhruba 30 hodín.

Sledujte aj ďalšie pokračovanie mojej výpravy a uvidíte, ako cestujú Vietnamci.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ