Osem zlatých rád: Toto by odkázali staršie 'ja' cestovateľov svojim mladším 'ja'

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 23.12.2017 07:00
selfie, fotoaparát, jeseň, dievča, žena,... Foto: ,
Ilustračné foto.
Najlepší spôsob, ako si rozšíriť obzory, je cestovanie. Preto cestujte, a cestujte ešte viac. Cestovanie nemusí byť otázkou peňazí, ani času. Cestovať sa dá aj lacno a rýchlo. Čo je pre cestovateľa najdôležitejšie? Radia skúsení svetobežníci.

Cestujte naľahko

Nechajte si v ruksaku miesto na spomienky. Pobaľte si len absolútne nevyhnutné veci – jednak sa vám bude presúvať jednoduchšie, jednak budete mať priestor na malé suveníry, ktoré vám budú vaše putovania pripomínať.

Vstávajte skoro

Aj keď vylihovanie v posteli je také príjemné, stará pravda platí dodnes – ranné vtáča to dotiahne ďalej. Čím dlhšie budete leňošiť, tým unavenejší celý deň budete a tým menej toho zažijete.

Využívajte príležitosti

Ak ste skôr dobrodružný typ, necestujte v čase turistickej sezóny. Vyhnite sa davom, aby ste spoznali autentickú atmosféru miest, nie umelú nacvičenú tvár, ktorú ukazujú návštevníkom.

Spriateľte sa s miestnymi

Sú uzavretí a podozrievaví? Prelomte ľady, možno sa z nich vykľujú tí najlepší hostitelia, s ktorými si budete ešte dlho písať. Sú milí a vrúcni? Dajte sa s nimi do reči a zistite o ich domovine čo najviac – často vám prezradia mnoho zaujímavostí, ktoré nenájdete v žiadnom bedekri.

Dávajte si výzvy

Vystúpte zo svojej komfortnej zóny, nespoliehajte sa len na technológie a navigáciu v mobile. Zájdite na miestny trh, prežite noc v bare, oslovte spolucestujúcu vo vlaku, spýtajte sa na smer pána kŕmiaceho na lavičke holuby.

Plánujte

Pripravte sa na najhorší scenár – čo spravíte, ak vaša peňaženka dostane nohy? Ako budete riešiť náhlu chorobu? Na koho sa obrátite, ak sa stratíte…?

Naučte sa variť miestny pokrm

Z každej navštívenej krajiny si prineste domov jeden unikátny recept. Prekvapte rodinu a priateľov exotickými chuťami, ktoré ich prenesú ďaleko za obzory všedných dní plných kuracích plátkov s broskyňou a cestovín s kečupom.

Vyskúšajte nové veci

V Riu tancujte sambu, v Kalifornii surfujte, v Alpách lyžujte, v Taliansku sa naučte rozoznávať najlepšiu kávu…

Zdroj: Theculturetrip­.com

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ