Správa prehovorila jasnou rečou: Lesk Európy slabne, Číňania zaplavujú Áziu

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 04.03.2018 07:00
Hongkong, mesto, ďalekohľady, spln Foto: ,
Ľudia v Hongkongu pozorujú zatmenie Mesiaca.
Na prvom mieste v rebríčku najviac navštevovaných miest planéty sa už deviaty rok po sebe nekonala žiadna zmena. Medzi top 100 turisticky najpríťažlivejších mestských destinácií neohrozene kraľuje exotický Hongkong.

Výročnú tabuľku vydáva spoločnosť Euromonitor International na základe počtu prichádzajúcich medzinárodných turistov, ktorí v meste pobudnú aspoň 24 hodín. Hongkong vlani privítal pôsobivých 26,6 miliónov návštevníkov, a to najmä vďaka príchodom z pevninskej Číny, píše Weforum.org.

Na druhom mieste, s 21,2 miliónmi návštevníkov, sa umiestnil Bangkok, ktorému sa podarilo predbehnúť obľúbený Londýn s 19,2 miliónmi turistov.

Avšak Singapur, ktorý je v súčasnosti na štvrtom mieste, má takisto našliapnuté na zdolanie vyšších mét a podľa prognóz sa do roku 2025 stane tretím najnavštevovanejším mestom.

Ázijský vzostup

Mestá z oblasti ázijsko-tichomorského regiónu stomiestnemu rebríčku jednoznačne dominujú. V roku 2017 sa ich v ňom umiestnilo 41, čo je značný nárast oproti roku 2010, keď ich bolo 34. Tento trend bude pokračovať. Očakáva sa, že do roku 2025 sa ich počet v top 100 zvýši na 47.

Hongkong - ostrov Central Foto: Aleš Tvrdý
Hongkong, ostrov Central Hongkong - ostrov Central

Hlavným faktorom zvyšovania záujmu medzinárodných návštevníkov o ázijské mestá je „neúprosný nárast“ počtu čínskych turistov, ktorý je najväčší na svete, píše sa v správe.

Euromonitor International predpovedá, že počet zahraničných návštevníkov v Hongkongu klesne na 25,7 milióna kvôli silnejúcemu napätiu s pevninskou Čínou. No zároveň očakáva, že sa mesto vymaní z negatívneho trendu a príchody do roku 2025 dosiahnu číslo 45 miliónov.

Vyhliadky Európy

Pasívny cestovný ruch na starom kontinente negatívne ovplyvnili nedávne udalosti ako kríza v eurozóne, príliv utečencov, Brexit či teroristické útoky. Stálice ako Paríž a Londýn ostali voči týmto neblahým okolnostiam odolné a svojich „fanúšikov“ si udržali. V skutočnosti oslabená libra do Veľkej Británie práve lákala. Z dlhodobého hľadiska však budúcnosť britskej metropoly nie je ružová a prognostici predpovedajú do roku 2025 jej prepad v rebríčku na 6. miesto.

Londýnske City, moderné finančné centrum... Foto: SHUTTERSTOCK
City, Londýn Londýnske City, moderné finančné centrum britskej metropoly.

Európske prímorské destinácie v Grécku, Taliansku alebo Španielsku si dokonca polepšili, pretože profitovali z odlivu dovolenkárov z konfliktmi poznačených oblastí Blízkeho východu a severnej Afriky.

Top 10 najnavštevo­vanejších miest:

  1. Hong Kong: 26,6 milióna návštevníkov
  2. Bangkok: 21,2 milióna návštevníkov
  3. Londýn: 19,2 milióna návštevníkov
  4. Singapur: 16,6 milióna návštevníkov
  5. Macao: 15,4 milióna návštevníkov
  6. Dubaj: 14,9 milióna návštevníkov
  7. Paríž: 14,4 milióna návštevníkov
  8. New York: 12,7 milióna návštevníkov
  9. Shenzhen: 12,6 milióna návštevníkov
  10. Kuala Lumpur: 12,3 milióna návštevníkov

Zdroj: Businesswire.com; Nst.com.my; Travelhoppers.com

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ