Dedinka Zacharovce sa obracia na New York. Pre 11. september

Štefan Rimaj | 24.01.2010 16:03
Zacharovce Foto:
Schátraný kostolík v Zacharovciach.
Priam v dezolátnom stave je vzácny kostolík z 15. storočia v obci Zacharovce pri Rimavskej Sobote. Schátraná národná kultúrna pamiatka sa môže kedykoľvek zrútiť.

Na pomoc kostolu nie sú peniaze. Tvrdí to štát ako majiteľ, obec, no aj cirkev ako jeho posledný užívateľ. Opravy a zakonzervovanie by stáli 700-tisíc eur. Obec chce teraz získať kostol do svojho majetku a pokúsiť sa ho zachrániť z eurofondov. „Neviem však, z čoho by sme prípadnú dotáciu spolufinancovali. Naša spoluúčasť by mala byť desaťpercentná, čo predstavuje sumu 70-tisíc eur. Pritom náš ročný rozpočet je len 50-tisíc,“ hovorí bezradne starostka Ružena Gembická.

Vedľa kostola voľakedy stála aj 40-metrová veža. Zrútila sa 11. septembra 2003, teda presne dva roky po páde newyorských dvojičiek. Odvtedy sa spomínaný dátum stal nielen pre Američanov, ale aj Zacharovčanov symbolom a pamätným dňom.

„Vežu bolo vidieť zďaleka. Pri návrate domov ľudí akoby z diaľky vítala,“ konštatuje starostka. „Neviem na ňu zabudnúť. Ako na človeka, ktorého som mal rád,“ podotýka miestny 73-ročný dôchodca Zoltán Jakab.

Trosky z veže ležali naokolo ešte asi pol roka po jej páde. Ich odvoz mohla obec zabezpečiť až po tom, čo na to získala zdroje z dotácie od štátu. Zvony dala reformovaná cirkev, ktorá vežu aj s kostolíkom užívala, opraviť a preniesla ich do inej obci v Gemeri – do Chanavy.

Aby kostol nedopadol rovnako, chce obec urobiť ešte jeden krok. A to práve smerom k spomínanému New Yorku. „Uvažujeme, že sa obrátime na radnicu v New Yorku, aby nám pomohla sprostredkovať kontakty so Slovákmi, ktorí tam žijú. A ktorí by mohli prispieť finančnými darmi. Veď náš kostolík má pre spadnutú vežu toľko spoločného s ich súčasným bydliskom,“ dodáva starostka.