Tucet najkrajších horských mestečiek v Európe: Lákajú na šport aj históriu

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 11.04.2018 07:00
Očarujúca prírodná scenéria pod zasneženými vrcholkami, čistý vzduch a poloha "vysoko" nad problémami bežných dní. Horské dedinky majú niečo do seba a sú príťažlivé. Toto sú najkrajšie z nich.

Magura, Rumunsko

Táto malá poľnohospodárska dedina leží vysoko v rumunských Karpatoch a ponúka skutočný krok späť v čase. Nájdete tu tradičné drevené domčeky so stohmi sena na prednom dvore a úžasným výhľadom na nádherné kopcovité okolie.

Príspevok, ktorý zdieľa Transylvania a Piece of Heaven (@transylvaniaheaven),

Bansko, Bulharsko

Alpský šarm, no bulharské ceny robia z tohto mesta dokonalú dovolenkovú destináciu. Ponúka prechádzky historickými uličkami starého mesta aj moderný lyžiarsky vlek či turistické chodníčky v pohorí Pirin.

Príspevok, ktorý zdieľa Excel Property (@excelproperty),

Cortina, Taliansko

Zatiaľ čo väčšia časť turistov prichádza do Talianska za slnkom a morom, hory na severe krajiny ponúkajú ohromné zážitky milovníkom výšok, ale aj histórie. Dokonalým príkladom je Cortina, ktorá spája starobylú architektúru s dostupnosťou k niektorým z najlepších lyžiarskych stredísk v Taliansku.

Príspevok, ktorý zdieľa Lara (@laral_),

Arties, Španielsko

Pyreneje a ich horské dediny sú možno oproti tým alpským menej známe, no rovnako ukrývajú skvosty ako napríklad Arties. Mestečko v údolí Aran a je plné rozprávkových chatiek, ktorým dominuje kostol so stredovekou zvonicou.

Príspevok, ktorý zdieľa Ой! Carpe beau world, eccola! (@jessanzfernandez),

Reine, Nórsko

Táto rybárska dedina na ostrove Moskenesoya v Nórsku je plná farebných rybárskych chát, z ktorých mnohé sa zmenili na štýlové turistické ubytovanie. Nohy si Reine síce kúpe v mori, no pohľad na ňu zhora, z okolitých vrchov, si každý návštevník odnesie vo svojom srdci aj v pamäti fotoaparátu.

Príspevok, ktorý zdieľa SUITCASE Magazine (@suitcase),

Lauterbrunnen, Švajčiarsko

Lauterbrunnen sa nachádza len na skok vlakom od známeho mesta Interlaken, no zdá sa, akoby to bol iný svet. Mestečko leží v samotnom srdci obrovského rovnomenného údolia obstúpeného vysočiznými strmými horami, z ktorých stekajú bujaré vodopády. Najkrajším z nich je Staubbach, ktorý veselo skáče po 300-metrových kaskádach.

Príspevok, ktorý zdieľa Senai Senna (@sennarelax),

Mittenwald, Nemecko

Mestečko, doslova Stredný les, sa jagá v strede bavorských Álp a je ideálnym miestom na zastávku počas cesty po tejto mimoriadne romantickej časti Nemecka. Výhľad na fresky domov na hlavnej ulici s pohárom dobre vychladeného pšeničného piva v ruke je na nezaplatenie.

Príspevok, ktorý zdieľa Kris Baranek (@k.baranek),

Hallstatt, Rakúsko

Jedno z najznámejších mestečiek u našich západných susedov s domčekmi učupenými pod majestátnymi Alpami. Svoju krásu si stále kontroluje v pokojnej hladine jazera Hallstätter See a to mu s radosťou neustále dookola ukazuje, že je veru „najkrajšie na svete“. Obdiv si Hallstatt získal aj na opačnej strane zemegule, a to až tak, že v Číne sa rozhodli postaviť si jeho vernú kópiu.

Príspevok, ktorý zdieľa Guo Liang Duong | Nuremberg (@visualsbygoli),

Notre Dame de Bellecombe, Francúzsko

Malá dedina vo francúzskych Alpách je známa ako základňa pre lyžiarov počas zimných mesiacov. Nájdete tu aj veľa rustikálnych chát aj chrám s vežou zakončenou cibuľovitou kupolou. Je sa na čo pozerať.

Príspevok, ktorý zdieľa Anne Lacombe (@anne.lacombe),

Zakopane, Poľsko

Zakopane je azda najznámejšou poľskou horskou destináciou. V zime ponúkajú okolité Tatry dokonalé podmienky na lyžovanie a snoubordovanie, v lete láka vysokohorská turistika. Samotné mesto ohúri drevenou architektúrou aj moderným vybavením.

Príspevok, ktorý zdieľa Eglė Špuo Kas (@spuokas),

Balzers, Lichtenštajnsko

Balzers je rozhodne najkrajšie mestečko Lichtenštajnska. Výlet by však nebol kompletný bez návštevy hradu Gutenberg, kráľovského sídla, ktorého krása je takmer rovnako nezabudnuteľná ako okolitá horská scenéria.

Príspevok, ktorý zdieľa Markéta Šleisová (@marketa.ko),

Banská Štiavnica, Slovensko

V srdci Štiavnických vrchov sa krčí mesto so slávnou baníckou históriou a s výrazne multikultúrnou minulosťou, ktorú doposiaľ badať. Plné farebných domov, ktoré sa rozlievajú po svahoch okolitých vrchov, je dokonalým miestom na relax v lone prírody. Okolie ponúka množstvo krásnych turistických chodníkov, stačí si len vybrať smer.

Banská Štiavnica Foto: SHUTTERSTOCK
Banská Štiavnica Banská Štiavnica

Zdroj: Travelpulse.com; Wikipedia.org; Valdarly-montblanc.com; Myswitzerland.com

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ