Mesto večnej mladosti: Vo Vilcabambe vraj objavili elixír dlhovekosti

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 24.04.2018 07:00
Dožiť sa vysokého veku a ešte k tomu v dobrom zdraví je túžbou azda každého. Existuje miesto, kde sa tento sen plní.

Ekvádorské mestečko učupené pod majestátnymi Andami je pravou oázou života. „Údolie vitality“ nedostalo svoju prezývku len tak pre nič, za nič.

Výskum zo 70. rokov prišiel s ohromujúcim zistením – že tu žije extrémne vysoká koncentrácia čiperných 100– a viacročných…

Výskum uskutočnil v roku 1971 doktor Alexander Leaf z Harvardu. Vo Vilcabambe objavil až deväť obyvateľov, ktorí tvrdili, že majú viac ako 100 rokov, čo je vzhľadom na celkovú tamojšiu populáciu 819 ľudí ohromne vysoký počet.

Správa o zázračnej dedine, kde sa prapravnuci môžu porozprávať so svojimi praprastarými rodičmi, sa rozletela do celého sveta ako blesk.

Do Vilcabamby sa v húfoch začali schádzať turisti aj ďalší odborníci a všetci dúfali, že rozlúsknu tajomstvo dlhovekosti.

A aj sa to podarilo. Keď sa po čase samotný doktor Leaf vrátil k svojmu výskumu, zistil, že za závratnými výsledkami tkvie lož a chybné rodné listy dedinčanov. V skutočnosti mal najstarší z nich „len“ 96 rokov.

Aj tak…

Napriek sklamaniu je Vilcabamba naďalej známa svojou nesmierne vysokou kvalitou života a pozoruhodne dobrým zdravím jej obyvateľov.

Táto horská oblasť je už od čias Inkov známym a vyhľadávaným miestom odpočinku a relaxu.

Samotní králi do údolia cestovali na dovolenky, v horskej prírode si „dobíjali baterky“, dýchali čerstvý vzduch a pochutnávali si na miestnej minerálne obsažnej strave.

Takáto kombinácia pomáha aj tamojším obyvateľom udržať sa v skvelej kondícii do 80 aj 90 rokov. Ľudia sa tu oddávna živili prevažne pastierstvom, čo znamená pobyt v prírode, prácu a „turistiku“ po okolitých horách.

Tunajší život v spätosti s prírodou oslovil aj mnoho vyznavačov zdravého štýlu, ktorí sa sem prisťahovali.

Dnes tu okrem Vilcabambčanov žijú aj mladí hipisáci, ktorí našli alternatívny svet, dôchodcovia z iných častí, ktorí chcú stráviť posledné roky v lone prírody, ale aj vystresovaní obyvatelia veľkomiest, ktorí ušli pred ruchom modernej doby.

Reputáciu mesta ako oázy zdravia dopĺňajú početné vegetariánske a vegánske reštaurácie.

Zdroj: Atlasobscura.com; Wikipedia.org; Hiddenincatou­rs.com; Ancient-origins.net

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ