(Ne)objavené európske ostrovy, ktoré turistova noha obchádza. A je to škoda

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 16.05.2018 07:00
Starý kontinent je plný ostrovov. Veľkých, malých, pekných, slnečných, rovných aj skalnatých. Preskočte v katalógu strany so Sardíniou, Maltou či Malorkou. Objavte poklady, ktoré nie sú na najrušnejších turistických linkách, preplnené "tuctovými" dovolenkármi.

Isola La Maddalena, Taliansko

Tajné „súkromné“ zátoky a trblietavé more? Nech sa páči. Sardínčania, ktorí majú vlastné loďky, ich už dávno objavili a chodia sem za oddychom a pokojom.

Bežní turisti, ktorí sa nechajú presvedčiť odporučaniami cestoviek, sa však málokedy pohnú zo slávnej, krásnej, no preplnenej sardínskej „karibskej“ pláže Costa Smeralda. Aká škoda.

Vis, Chorvátsko

Možno máte dojem, že Chorvátsko „za tie roky“ poznáte skrz-naskrz. Navštívili ste však aj tak trocha izolovaný ostrov Jadranu, ktorý má pohnutú históriu?

V 19. storočí o Vis zviedli boj Francúzsko a Británia, neskôr pripadol Rakúsku. Slúžil ako vojenská základňa, ktorej úlohou bolo strážiť prístup k Splitu a Dubrovníku. Svetu bol neprístupný až do roku 1989.

Ostrov je dodnes mimo bežých výletných trás lodí, no láka dobrodruhov, ktorí chcú zažiť malé dobrodružstvo. Jeho vody totiž ukrývajú päť vrakov, ktoré sú obľúbeným cieľom potápačov. V hĺbke odpočívajú talianske lode Brioni a Teti, grécke plavidlá Vassilios T a Ursus a tiež bombardovacie lietadlo Boeing B-17G.

Ostrovy Cíes, Španielsko

Súostrovie sa zvykne nazývať aj európske Seychely. Trio, ktoré leží na západnom pobreží Galície, Američanom zasa nápadne pripomína Karibik. Oslepujúco biely piesok a priesvitná morská voda na plážach, za ktorými sa dramaticky dvíha skalný pás.

Medzi top pláže patrí Rodas, ktorú tvorí oblúkovitý pieskový pás, obmývaný plytkou vodou z oboch strán, medzi dvoma ostrovmi. Pred vetrom od Atlantiku je dobre chránená okolitými pahorkami.

Kastellorizo, Grécko

Človek by čakal, že ostrov, kde sa nakrútil oskarový film, priláka státisíce turistov a stane sa z neho preľudnené letovisko. Kastellorizo takémuto osudu unikol, napriek tomu, že tu v roku 1991 vznila slávna talianska vojnová snímka Mediterraneo.

Prístav ponúka teplú vodu ultramarínovej farby, na ktorej sa jemne hojdajú rybárske loďky rovnako ako už dlhé roky. Hlavným lákadlom je Modrá jaskyňa, prinajmenšom taká magická ako tá na Capri, no bez zástupov turistov.

São Miguel, Portugalsko (Azory)

Azory sa čoraz viac dostávajú do pozornosti cestovateľov, no stále sú príjemne „nezaľudnené“. Hlavné mesto Ponte Delgada, ktoré svojho času vyrástlo z obchodu s pomarančami, dodnes ponúka očarujúce zákutia a prechádzky medzi domami z 19. storočia.

Dovolenka na São Miguel ponúkne priam bozk prírody. Návštevníkov tu ohromia výhľady do bujne zelených údolí a na sopečné jazerá, ktoré sa rozhodli zaplniť prázdnotu zívajúcich kráterov, aj relax v horúcich prameňoch.

Zážitkom číslo jeden je určite pozorovanie veľrýb špliechajúcich svojimi obrovskými telami pri pobreží.

Porquerolles, Francúzsko

Porquerolles, jeden z trojice ostrovov Îles d'Hyères, ktoré ležia na Azúrovom pobreží, ma slávnych alebo bohatých (alebo aj, aj) obyvateľov. S tými sa však návštevníci, ktorí hľadajú tamojšie nedotknuté pláže a tyrkysové Stredozemné more, nemusia nevyhnutne porovnávať.

Kto sa vyberie vlastnou cestičkou, objaví malé rybárske prístavy a lesné chodníčky lemované eukalyptami. Slovom, súkromná romantika.

Zdroj: Wikipedia.org; Thrillist.com

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ