Izolovaný Uzbekistan sa otvára. Tajomný Samarkand strážia dvojičky na segwayi

ČTK | 14.05.2018 13:00
Uzbekistan, Samarkand Foto: ,
Samarkand
Hovoria niekoľkými jazykmi, jazdia na segwayi a stále sa usmievajú: na prvý pohľad sa Fatima a Zukra Rachmatovovci nepodobajú predstave o uzbeckom bezpečnostnom agentovi.

Tieto tridsaťročné dvojčatá sa stali členmi turistickej polície, ktorá vznikla pred pol rokom a ktorá má pomáhať návštevníkom v bájnom meste Samarkand. Kedysi býval nevyhnutnou zastávkou na Hodvábnej ceste, dnes je hlavnou uzbeckou atrakciou.

Táto polícia je jednou zo známok úsilia o otváranie sa svetu, s ktorým Uzbekistan začal od decembra 2016 po nástupe Šavkata Mirzijojeva do prezidentskej funkcie. Skončili sa tak roky nútenej izolácie krajiny s viac ako 40 miliónmi obyvateľov.

„Predtým som učila, potom som pracovala ako svadobná stylistka. Dokonca som za to dostala štátnu cenu,“ povedala agentúre AFP Zukra Rachmatovová, ktorá bežne hovorí anglicky, rusky, fársí, turecky a japonsky. „Náš dedko slúžil v armáde a strýko tiež. Tak sme aj my zatúžili po službe v armáde,“ dodáva.

Samarkand, ktorý v roku 2001 zapísali na zoznam svetového dedičstva UNESCO, bol dlho klenotom na Hodvábnej ceste, ktorá v stredoveku spájala Čínu s Európou. Dnes chce prezident otvoriť krajinu turistom a pritom zhodnotiť toto mesto, ktoré však zostáva oporou starého režimu.

Niekoľko minút cesty od námestia Registan – kde stoja tri univerzity z 15. a 17. storočia – tróni socha Islama Karimova. Ten spravoval krajinu železnou rukou od roku 1991 až do svojej smrti v septembri 2016. Pochovaný je v mauzóleu v historickom centre Samarkandu, kde sa narodil.

Karimov, ktorého kritizujú ochrancovia ľudských práv za to, že vybudoval jeden z najrepresív­nejších režimov na svete, však zďaleka nie je zabudnutý. Jeho mauzóleum si dnes fotografujú turisti či mladí manželia. „Všetci robia chyby, ale Islam Karimov je hrdina. Vo dne v noci pracoval na tom, aby chránil uzbecký národ,“ hovorí dvadsaťdvaročná slečna pózujúca pred mauzóleom.

Šavkat Mirzijojev taktiež vzdáva česť bývalému prezidentovi, za ktorého bol po 13 rokov premiérom. Zmiernil však represie, ktoré charakterizovali režim Islama Karimova. Turistika je pritom jedným zo sektorov, kde úsilie Šavkata Mirzijojeva o liberalizáciu najviac vidieť: za prvý rok jeho vlády vzrástol počet turistov o 25 percent.

Vo februári prezident povolil občanom siedmich krajín, medzi nimi aj Japonska a Izraela, aby mohli do Uzbekistanu cestovať bez víz. Zmiernil tiež podmienky pre udelenie víz pre občanov ďalších 39 krajín.

V Samarkande prijalo obyvateľstvo tieto zmeny priaznivo. „Samozrejme sa musíme otvoriť svetu,“ hovorí Maja Šachirmandová, ktorá je majiteľkou reštaurácie neďaleko mešity Bibi Chánum postavenej v roku 1404.

Odstavenie Rustama Inojatova, ktorý stál na čele bezpečnostných zložiek viac ako 20 rokov, je jednou z najvýraznejších známok otvárania krajiny. Tohto muža starého režimu obviňujú, že podrýval snahy prezidenta rozvíjať turistiku tým, že trval na zachovaní bezpečnostných opatrení, ako bol zákaz fotografovani­a metra.

„Tento zákaz bol pozostatkom zo sovietskych čias,“ vysvetľuje nový šéf sektora turistiky Aziz Abduchakimov. „Chceme, aby turisti fotografovali čo najviac. Dávajte fotky na Instagram! To je pre krajinu tá najlepšia reklama,“ dodáva.

Dvojčatá Rachmatovové obchádzajú Samarkand na svojich segwayoch. Sú vyškolené v prvej pomoci a dohliadajú, aby turisti mali všetko, čo potrebujú. Niektorí turisti sa na ne však pozerajú ako na atrakciu. „Smejú sa, ale niekedy zneistejú. Nepochybne preto, že si myslia, že ich sleduje polícia,“ usmieva sa Fatima.