Nemusíte opustiť Berlín a spoznáte Turecko. Nemci majú novú atrakciu

ČTK | 06.08.2009 12:35
Kreuzberg, Berlín Foto:
Ulice berlínskej štvrte Kreuzberg, zvanej aj "Malý Istanbul".
Prehliadka Turecka z autobusu bez toho, že by bolo nutné opustiť Berlín: tak takúto cestu po "Malom Istanbule", tureckej štvrti v nemeckej metropole, ponúka jeden berlínsky sprievodca. Je to príležitosť pre tridsať nemeckých dôchodcov, aby konfrontovali svoje predsudky so skutočnosťou.

V Berlíne, ktorý má 3,4 milióna obyvateľov, žije približne 120-tisíc Turkov. Prichádzajú sem v poslednom polstoročí a podľa oficiálnych správ sa táto komunita integrovala len veľmi málo.

„Neváhajte klásť všetky otázky, ktoré vás napadnú. Prečo sú všetky turecké ženy zahalené, ako si vybrať dobré melóny na trhu,“ vyhlasuje Horst Schulz, ktorý výlet pripravil, kým sa prenajatý autobus ponára do ulíc štvrte Kreuzbergu. Týchto exkurzií sa od doby, čo ich pred rokom odštartovali, zúčastnilo tristo ľudí.

„Prišla som, aby som spoznala našu štvrť. Aby som spoznala inú kultúru, ako všetci ostatní, ktorí došli,“ vysvetľuje elegantná sedemdesiatnička Christel. „Tam! Tam sú prvé zahalené ženy!“ volá zdravotná sestra na dôchodku Isolde a ukazuje tri dievčatá klebetiace na chodníku.

Oslavujúce turecké ženy v štvrti Kreuzberg... Foto: nationalgeographic.com
Berlín Oslavujúce turecké ženy v štvrti Kreuzberg oslavujú jeden z nemeckých sviatkov.

Prvá zastávka s fotoaparátmi v ruke: mešita Sehitlik, ktorá stojí uprostred tureckého cintorína. Je desať hodín dopoludnia a návštevníci sa pred vstupom do prázdnej modlitebne vyzúvajú.

Schulz v sprievode kolegu tureckého pôvodu Ümita Turkschana sa púšťa do výkladu v štýle sprievodcu Michelin a Islam v desiatich lekciách. Päť modlitieb denne? „To ale potom nikdy nespia,“ smeje sa jedna z účastníčok. Iná si prezerá arabské kaligrafie na múroch: „Učia sa korán naspamäť bez toho, aby rozumeli jazyku?“ Otázky na náboženskú prax padajú z každej strany. „Ako je imám platený? Vystupuje muezzin hore na minaret?“ Ümit Turkschan si vyzlieka kabát a názorne ukazuje pohyby pri modlitbe.

Otázky však po chvíli zamieria vždy rovnakým smerom, konštatuje Horst Schulz. „Je to stále rovnaké: kde sa berú samovražední útočníci? Prečo sú v islame ženy utláčané?“ „Je to predsa pravda. Bola som v Turecku a ženy vždy chodili za mužom,“ tvrdí Isolde, ktorá prišla s manželom Berndom. Býva v severnej časti Berlína, asi dvadsať minút odtiaľ.

„Títo ľudia žijú v Berlíne, ale do Kreuzbergu nikdy sami neprišli,“ sklamane podotýka Horst Schulz. Svoje exkurzie, ktoré ponúka už rok za 20 eur na osobu, považuje za skutočný „integračný projekt“.

Berlínsky sprievodca naučí turistov aj to, ako... Foto: etsy.com
Berlín Berlínsky sprievodca naučí turistov aj to, ako dobre nakúpiť na trhoch v tureckej štvrti mesta.

Po návšteve mešity nasleduje Hammam, najskôr reštaurácia a potom turecké trhovisko: päť hodín programu ubehne rýchlo. „Umožňuje to však zlomiť ľady. Turisti vidia, že v Kreuzbergu nie sú len závoje a kebaby,“ dodáva Horst Schulz.

„Väčšina z nich sa už zúčastnila lacnejších organizovaných zájazdov do Turecka, kde sa ale s nikým nestretli. Mnohí ani nevedia, že v Nemecku žije mnoho Turkov, ktorí sú lekári či právnici,“ hovorí.

Thomas, 43-ročný úradník, je benjamínom skupiny. Tento obyvateľ štvrte Neukölln, kde žije tiež početná turecká populácia, nemá dojem, že by sa toho príliš mnoho dozvedel.

Pre ostatných je to objav. „Je to iná kultúra, je tu ešte mnoho vecí, ktoré zostávajú nepochopiteľné. Zločiny pre česť rodiny napríklad, to by sa nemalo v Nemecku stávať,“ konštatuje Annemarie, zaguľatená dôchodkyňa v námorníckom kostýme. A uzatvára: „Pravdu povediac, my sa zaujímame viac o Turkov než oni o nás. Sme to stále my, kto sa mení.“