Ľubovniansky jarmok bude tento rok strašidelný

Pravda.sk | 25.09.2018 15:00
jarmok, Stará Ľubovňa Foto:
Jarmok
Jeseň je pestrofarebná nielen prírodou, ale zároveň aj prehliadkou našich zvykov, tradícií a gastronómie. Rozmanitosť opäť ponúkne nadchádzajúci víkend už 27. ročník Ľubovnianskeho jarmoku. Ten láka nielen na bohatý program.

Tradičnému Ľubovnianskemu jarmoku bude predchádzať už štvrtkový program, ktorý dáva priestor najmä najmladším účinkujúcim. Okrem detského programu sa uskutoční v okolí parku na Námestí gen. Štefánika jedinečný banánový štafetový beh. Chýbať nebudú ani Ľubovnianske strašidlá, a teda prehliadka kostýmov a masiek návštevníkov, ktorí sa vo večerných hodinách vydajú na spoločný pochod mestom.

Oficiálny program sa začne v piatok, 28.septembra, o tretej hodine popoludní, a to príhovorom primátora mesta Stará Ľubovňa Ľuboša Tomka, s mottom Sit tibi lucerna pellis – Nech ti je zapálená pochodeň a hudobným hosťom Adrienou Bartošovou.

Prvé minúty jarmoku si môžu jeho návštevníci následne vychutnať pri sledovaní divadelnej scénky z dejín Starej Ľubovne – Starostlivý súd a ďalším kultúrnym programom. V rámci piatku sa na tribúne pred Okresným úradom predstavia Duchoňovci, Alan Mikušek, Kristína či Smola a hrušky.

„Stará Ľubovňa je významným historickým a kultúrnym centrom regiónu severného Spiša a Pienin. Sme hrdí na naše kultúrne dedičstvo, no zároveň sme aj multikultúrnym miestom, a tak bude aj tohtoročný jarmok rozmanitý,“ hovorí o výnimočnosti podujatia Ing. Erika Šalatová, výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu severný Spiš – Pieniny.

Aj preto sobotný program začne folklórom. Nielen naším, ale i poľským. Na pravé poludnie vystúpi súbor Sadeczoky a následne aj súbory a skupiny zo Starej Ľubovne a regiónu severného Spiša. Lákadlom večerného programu sú skupiny Drišľak, Nocadeň a Paranoid. Súčasťou sobotného večera bude aj tombola, s hlavnou cenou 3 000 eur.

Nedeľa už bude tradične patriť Hubertovským slávnostiam v Skanzene pod hradom Ľubovňa. Tešiť sa môžu nielen fanúšikovia poľovníctva, ale aj milovníci folklóru a psov. V rámci sprievodného programu je možné zapojiť sa do medzinárodného šachového turnaja na hrade Ľubovňa alebo sa pokochať pohľadom na výstavu obrazov z medzinárodného výtvarného plenéru Art Show 21.