Komu to mešká najčastejšie? Toto sú európske krajiny, kde je čakanie na let zlým snom

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 13.11.2018 07:00
cestovanie, turistka, turista, letisko,... Foto:
Mešká?
Hop alebo trop, príde, alebo nestihnete ani ďalší prípoj? Cestovanie lietadlom niekedy pripomína hazardnú hru, kde nepriazeň osudu môže mať veľmi nepríjemné následky.

Nová štúdia spoločnosti Airhelp však ukazuje, že v niektorých európskych krajinách je väčšia pravdepodobnosť meškaní letu ako inde. Najväčší hriešnici sú Nemecko a Spojené kráľovstvo.

Britské noviny The Sun uviedli, že Nemecko vyhralo antisúťaž v počte meškajúcich a zrušených letov v tomto roku. Až 167 420 spojov pristavilo k bráne neskôr ako malo a 14 040 letov sa nakoniec z rôznych príčin vôbec neuskutočnilo. Tieto chybné lety predstavujú 28,8 % zo všetkých 630 000 letov, ktoré prichádzali a odchádzali z krajiny.

Na druhom mieste neslávneho rebríčka skončila Veľká Británia. Krajina dokonca zaznamenala najväčší nárast skazených letov, oproti vlaňajšku tu miera meškajúcich či zrušených ciest vzrástla o 86 %. Viac ako 175 000 plánovaných letov sa vôbec neuskutočnilo alebo lietadlá vzlietli neskôr, tento počet predstavuje 25 % všetkých letov.

Francúzsko sa umiestnilo na treťom mieste, nasleduje Španielsko a Taliansko. Ani Portugalsku sa príliš nedarilo, viac ako tretina jeho letov sa zrušilo či oneskorilo.

Rok 2018 je tak najhorším v ohľade leteckých problémov. Nedochvíľnosť a rušenie letov spôsobujú časté štrajky zamestnancov letísk či leteckých spoločností, nedostatok pilotov aj zlé počasie. V súvislosti s očakávaným Brexitom odborníci predpovedajú do roku 2024 ešte ďalšie zhoršenie situácie.

Thesun.co.uk; Compelo.com