Z Londýna sa stane národný park. Bude to prvé mesto sveta s takýmto titulom

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 15.12.2018 07:00
City, Londýn Foto:
Londýnske City, moderné finančné centrum britskej metropoly.
Metropola Británie je na ceste k označeniu národný park, oficiálne jej titul udelia v júli 2019. Vo svete je to zatiaľ unikát. Musí spĺňať niekoľko podmienok.

Londýn ako mestský národný park vynakladá veľa úsilia, aby svojim obyvateľom poskytol veľa parkov, zelene a pri ďalšom urbanizme podporuje zelené bývanie.

S touto myšlienkou prišiel pred piatimi rokmi bývalý učiteľ zemepisu Daniel Raven-Ellison, ktorý na jej podporu aj zorganizoval kampaň. Ideu vlani v lete podporil aj samotný primátor Londýna Sadiq Khan a oznámil, že titul mesto dostane už na budúci rok.

Táto iniciatíva výborne korešponduje s ďalšími aktivitami, ktoré sa usilujú zmenšiť znečistenie mesta automobilovými výfukmi.

V Londýne žije 9 miliónov ľudí a rastie tu rovnaký počet stromov. Obyvatelia sa o životný priestor delia aj s ďalšími 15 000 živočíšnymi druhmi. Podľa Ravena-Ellisona by si domáci mali začať viac vážiť zeleň okolo a zveľaďovať ju.

Aby metropola Anglicka tento titul získala, musela dosiahnuť viacero cieľov, ktoré si sama určila. V súčasnosti je 47 percent Veľkého Londýna pokrytých zelenou plochou, ako parkmi a golfovými ihriskami; mesto však chce, aby sa toto číslo zvýšilo na viac ako polovicu. Plánuje to dosiahnuť zasadením zelene na múry a strechy domov a vytváraním voľne žijúcich biotopov.

Iniciatíva už začala pracovať aj na celosvetovom spopularizovaní svojej myšlienky a medzi ďalšie mestá, ktorá môžu dostať titul národných parkov, sa zaradili Glasgow či San Francisco.

Esquire.com; Cnn.com; Adventure.com; London.gov.uk

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ