Zažil svadbu kráľa Levie srdce, dal víno Kleopatre, dnes má celoročnú sezónu. Limassol

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 17.12.2018 07:00
Limassol, Cyprus, promenáda, more Foto:
Limassol
Limassol je druhé najväčšie mesto Cypru po hlavnej, rozdelenej metropole. Hoci je ostrov súčasťou Európskej únie, blízko má aj k Blízkemu východu. Preto aj medzi tamojšími turistami nájdeme pestrú paletu - od Európanov, cez Izraelčanov, Libanončanov až po Egypťanov.

Kozmopolitný efekt je prirodzene viditeľný najmä v Limassole, kde sa miešajú rôzne národnosti okrem dovolenkárov aj študentov miestnej technickej univerzity.

V tomto prístavnom meste sa, na rozdiel od mnohých iných Stredomorských letovísk, sezóna nekončí na jeseň, ale trvá po celý rok. A to aj vďaka mnohým bazénom, ktorými hotely kompenzujú menší počet ľahko dostupných vstupov do mora.

Okrem mora a piesočnatých aj kamienkových pláží láka návštevníkov aj na kultúrne a historické zaujímavosti, veľké maríny neďaleko starého mesta a archeologické náleziská.

Limassol vznikol na mieste niekdajšieho antického mesta Amáthous, ktorého ruiny i dnes možno vidieť vo východnej časti, aj keď časť už pokryla zástavba moderných vysokých hotelových komplexov.

Na svoje si tu prídu aj milovníci rôznorodej starovekej architektúry, v meste sa zachovali stavby Osmanov aj križiakov.

Podnes sa v úzkych uliciach miešajú zvyšky stredovekého a byzantského opevnenia s neskoršou britskou koloniálnou architektúrou.

Výraznou dominantou mesta je minaret najväčšej mešity Limassolu. Živosť mestu dodávajú aj jasné farby budov.

Najzaujímavejšou pamiatkou je tamojší hrad, na ktorom sa v roku 1911 konala svadba Richarda Levie srdce s nevestou, ktorú chrabrý ženích vyslobodil zo zajatia obyvateľov Cypru. V súčasnosti je na hrade múzeum predmetov z byzantského obdobia či rytierskych brnení.

Oblasť je známa aj svojím červeným vínom, na ktorom si vraj svojho času pochutnávala dokonca aj Kleopatra, v úzadí neostáva ani miestne pivo. Vinárske festivaly sa konajú najmä v romantických mestských záhradách.

Príjemný relax prinesie aj prechádzka v niektorom z malých tržníc, ktoré sa nachádzajú pod hradom. Nájdete tu množstvo hand-made výrobkov, pestrý výber korenín, morských plodov, olív, ovocia.

Ako je známe, na Cypre sa zrodila Afrodita a z Limassolu to nie je k miestu jej príchodu na svet vôbec ďaleko. Asi po hodine cesty na sever pozdĺž pobrežia dorazia romantici k bielym skalám, kde sa podľa legendy z morskej peny vynorila bohyňa lásky.

Thepointsguy.com; Wikipedia.org

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ