Najbezpečnejšie krajiny 2019 podľa Globálneho mierového indexu. Slovensko je 22.

Gabriela Sabová, Pravda.sk | 10.01.2019 07:00
Bezpečnosť je pri cestovaní na prvom mieste. Žiadne dobrodružstvo nestojí za ohrozenie vlastného života či zdravia.

Dobrou správou je, že na svete je veľmi veľa krajín, ktoré sú čarovné a zároveň v nich nehrozí takmer žiadne nebezpečenstvo. Tu je 40 krajín, ktoré sa umiestnili vysoko aj v Globálnom mierovom indexe, inšpirujte sa.

  1. Island – Island v roku 2018 vyhlásili za najpokojnejšiu krajinu podľa Globálneho mierového indexu. A to je len jeden z mnohých dôvodov, prečo tento ostrov v poslednom čase zažíva boom cestovného ruchu.
  2. Nový Zéland – Krajina je na tom podobne ako Island. Pokoj, mier, bezpečie.
  3. Rakúsko – Ak hľadáte pokojnú dovolenku hneď za rohom, zvážte Rakúsko. Iba Island a Nový Zéland sa minulý rok umiestnili na Globálnom mierovom indexe lepšie.
  4. Portugalsko – Najzápadnejšia pevninská krajina Európy je 4. najmiernejšou na planéte.
  5. Dánsko – Má pomerne nízku mieru kriminality a je na piatom mieste na Globálnom mierovom indexe za rok 2018, čo z neho robí jednu z najbezpečnejších destinácií nielen v Európe, ale aj vo svete.
  6. Kanada – Najbezpečnejšia krajina v Severnej Amerike. Kanada ponúka množstvo zaujímavých destinácií vrátane krásneho mesta Quebec.
  7. Česká republika – Náš západný sused skóre 1,38, vďaka ktorému potvrdil svoju siedmu priečku spred roka.

8. Singapur – Podľa Globálneho mierového indexu je Singapur najpokojnejšou destináciou v Ázii. Okrem toho ho The Economist označil za druhé najbezpečnejšie mesto na svete po Tokiu.

9. Japonsko – Ak snívate o ceste do Ázie, krajina vychádzajúceho slnka je určite dobrou voľbou. Denník The Economist dokonca označil Tokio za najbezpečnejšie mesto sveta už v roku 2017.

10. Írsko – V Globálnom mierovom indexe sa nachádza medzi Japonskom a Slovinskom, keďže írsky terorizmus sa od konca deväťdesiatych rokov markantne znížil.

11. Slovinsko – Je jednou z najbezpečnejších krajín v Európe a jeho hlavné mesto Ľubľana získalo titul Európskeho zeleného mesta za rok 2016 na základe jeho environmentálneho prístupu.

12. Švajčiarsko – Alpská krajina je už dlho jednou z najbezpečnejších na svete.

13. Austrália – Krajina je známa svojou prírodnou krásou a priateľskými obyvateľmi a miestna bezpečnosť je ďalším bonusom a dôvodom, prečo sa sem vybrať dovolenkovať. Austrália patrí do top 15 najbezpečnej­ších.

14. Švédsko – Rovnako ako jeho škandinávski susedia Nórsko a Fínsko, aj Švédsko je jedným z najbezpečnejších miest, kam môžete vycestovať v roku 2019.

15. Fínsko – Aj v tejto severskej krajine je bezpečnosť na vysokej úrovni; má veľmi nízku mieru zdravotných, kriminálnych aj dopravných rizík. Zároveň je to jedna z najšťastnejších krajín.

16. Nórsko – Škandinávia je celkovo nepochybne jedným z najbezpečnejších regiónov sveta. Najmä v Nórsku je však zaručené, že návštevníci sa budú cítiť bezpečne.

17. Nemecko – Všeobecne je úroveň kriminality v Nemecku pomerne nízka, odhliadnuc od nedávnych teroristických či­nov.

18. Maďarsko – Náš južný sused sa objavil medzi krajinami prvej dvadsiatky najbezpečnejších krajín Európy. V rebríčku sa nachádza za Nemeckom, ale pred populárnymi európskymi destináciami ako Francúzsko, Španielsko, Taliansko a Veľká Británia.

19. Bhután – Do Bhutánu sa ťažko dostať, krajina nepovolí vstup každému, a zrejme aj vďaka tomu patrí medzi najpokojnejšie v Ázii. Tento prevažne budhistický národ, ktorý obýva územie na východnom okraji Himalájí, medzi Čínou a Indiou, meria svoju prosperitu úrovňou spokojnosti občanov.

20. Maurícius – Exotika na pohľadanie a ešte aj bezpečná. Tento východoafrický ostrov dosiahol jedno z najlepších hodnotení podľa indexu. Vyskytujú sa tu síce drobné kriminálne činy, ale väčšinou nenásilné.

21. Belgicko – Krajina, ktorej hlavné mesto je sídlom Európskej komisie, získalo skóre 1,56, a tak si svoju 21. priečku upevnilo a udržalo.

22. Slovensko – Naša vlasť získala v hodnotení skóre 1,568, ktoré ju vynieslo o 3 priečky vyššie oproti predchádzajúcemu obdobiu.

23. Holandsko – S 84 bodmi z možných 100 sa Holandsko v intexe bezpečnosti zaradilo na 15. priečku. Je tu nízka pravdepodobnosť zločinov, vrážd, úmrtí na cestách, ale ja teroristických útokov či vojen.

24. Rumunsko

25. Malajzia

26. Bulharsko

27. Chorvátsko

28. Čile – Patrí medzi najbezpečnejšie miesta, ktoré je možné navštíviť v Južnej Amerike. Pozor si treba dať na malé podvody.

29. Botswana

30. Španielsko

31. Lotyšsko

32. Poľsko

33. Estónsko

34. Taiwan

35. Sierra Leone

36. Litva

37. Uruguaj

38. Taliansko

39. Madagaskar

40. Kostarika – Napriek nedávnej vražde turistu má Kostarika jednu z najnižších mier násilných trestných činov v Latinskej Amerike a Karibiku a všeobecne sa považuje za jednu z najnebezpeč­nejších v Strednej Amerike. Je to tiež najšťastnejšia krajina na svete, podľa indexu Happy Planet.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ