Náš tip: Starý Nový rok môžete osláviť v skanzene

Zora Handzová, Pravda | 11.01.2019 10:50
skanzen, SNM - Múzeum ukrajinskej kultúry,... Foto:
Starý Nový rok môžete osláviť v skanzene.
Väčšina má už novoročné oslavy za sebou, na severovýchode Slovenska sa ešte len chystajú. Atmosféru juliánskeho novoročia s koledami, vinšami a so zabíjačkou zažijete túto sobotu vo Svidníku v múzeu pod holým nebom.

Podľa juliánskeho kalendára Nový rok prichádza až 14. januára a tak mnohí Rusíni a Ukrajinci na Slovensku vítajú Nový rok hneď dvakrát.

Staronovoročie, teda oslavy Nového roka podľa starého kalendára, sa v Slovenskom národnom múzeu – Múzeu ukrajinskej kultúry začínajú s predstihom, v sobotu 12. januára.

Zabavia sa pri nich aj deti, lebo tohtoročná nádielka snehu sľubuje krásnych snehuliakov, dobrú sánkovačku aj veselú guľovačku.

„Obnovili sme novoročnú tradíciu s koledami, ľudovou hudbou a zabíjačkou, ako to kedysi bývalo na tunajších dedinách. Starších poteší, keď ich rodný kraj žije zvykmi, ktoré oni pestovali a mladší si zas pripomenú svoje korene. Tradície sú naše bohatstvo,“ hovorí Jaroslav Džoganík, riaditeľ múzea.

Návštevníci tak môžu osláviť starý Nový rok v prostredí domov, v akých na území Slovenska po stáročia žili Rusíni a Ukrajinci, aj s drevenou cerkvou z 18. storočia.

Novoročné tradície v skanzene majú zvláštnu atmosféru s archaickým nádychom. Zaznejú novoročné pozdravy a koledy v podaní pozvaných hostí Heleny a Kamily Oláhových z Hažlína, Márie Chomovej a Liny Hvať z Rešova, bude tradičná ľudová zabíjačka a ochutnávka zabíjačkových špecialít.

Samotní pracovníci múzea budú už vopred vlastnoručne chystať hurky i klobásky, tlačenku, chlebík so škvarkami a bravčovou masťou a obľúbenú ovarovú polievku a kapustu s pečeným mäsom.

Na oslavách sa podieľa aj mesto Svidník a tak k pohosteniu pribudne aj primátorský punč. Radostné novoročie zavŕši ľudová veselica s ľudovou hudbou Pozberanci.

Stráviť voľný deň pri zaujímavom programe v unikátnom prostredí skanzenu ľudovej architektúry je určite dobrá voľba. Okrem obytných a hospodárskych stavieb v skanzene nájdete aj technické pamiatky ako vodný mlyn, veterný mlyn či vodnú pílu.

Starý Nový rok môžete osláviť v skanzene. Foto: SNM - Múzeum ukrajinskej kultúry
skanzen, zima, sneh, rodina, deti Starý Nový rok môžete osláviť v skanzene.

Národopisná expozícia SNM – Múzea ukrajinskej kultúry je skanzen ľudovej architektúry na 11 hektároch a jednotlivé objekty sú prístupné aj počas podujatia, inak je múzeum v zime zatvorené.

Starší juliánsky kalendár je oproti nášmu gregoriánskemu posunutý o dva týždne (presne o 13 dní) a riadia sa ním najmä pravoslávni a čiastočne gréckokatolícki veriaci.

Pravoslávnych veriacich, ktorí dodržiavajú juliánsky kalendár, je na Slovensku približne 50-tisíc a najviac vyznávačov východného obradu je v okresoch Stará Ľubovňa, Snina, Svidník, Bardejov, Medzilaborce a Humenné. Staronovoročie zvyknú tiež osláviť ohňostrojom a novoročnými plesmi.

Kam za zábavou

12. januára, sobota

  • Banská Bystrica: Od kolísky po hrob, etnografická výstava, Thurzov dom, do 3. 3. (17. 1. komentovaná prehliadka s ukážkou čepčenia nevesty, 16. h)
  • Bratislava: Vianoce Josefa Ladu, výstava, Galéria mesta Bratislavy, Mirbachov palác, Františkánske nám., do 24. 2., ut. – ne. 11. h – 18. h
  • Bratislava: Martin Benka, do 31. 12./Zlatý vek Peterhofu – Od Petra I. po Katarínu II., do 31. 3., výstavy, SNM – Bratislavský hrad
  • Čadca: Výstava betlehemov, Kysucké múzeum, do 31. 1.
  • Dubnica nad Váhom: 100 rokov československých hračiek, výstava, kaštieľ, do 28. 2.
  • Hričovské Podhradie: Furmanské preteky, 9. h
  • Nové Mesto nad Váhom: Konopné reminiscencie – dlhé zimné večery starých mám, výstava, Podjavorinské múzeum, do 29. 3.
  • Poprad: Čaro detstva, výstava pre deti, Podtatranské múzeum
  • Radoľa: Štedrovečerné stolovanie, výstava, kaštieľ, do 31. 1.
  • Trenčín: Výstava vláčikov na hrade, 9. h – 17. h, do 28. 2.
  • Svidník: Novoročné tradície v SNM – Múzeu ukrajinskej kultúry, 11. h

16. januára, streda

  • Zuberec: Vianoce v múzeu, vianočné zvyky, vinše, koledy, večerná prechádzka s lampášmi, posedenie pri ľudovej hudbe, objednať sa vopred, Múzeum oravskej dediny, do 6. 1.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ