V USA majú novú mániu: Namiesto víl chcú minidomy s výmerou 40 metrov štvorcových

ČTK | 06.07.2019 07:00
Je to v tejto veľkej krajine malá revolúcia: stále viac Američanov sa rozhoduje pre "tiny houses", teda minidomečky s plochou menej ako 40 metrov štvorcových. Dôvodom je nízka cena, minimalizmus aj menší vplyv na životné prostredie, píše agentúra AFP.

Hnutie priaznivcov minidomečkov, ktoré zahŕňajú domčeky na kolieskach či na zemi, má svoje korene v dobe pred niekoľkými desaťročiami. Finančná kríza z roku 2008 a nástup generácie „mileniálov“ do aktívneho života ale dodali hnutiu nový elán.

Zásadnou otázkou je cena. Nový domček s necelými 20 metrami štvorcovými, ktorý stojí asi 50.000 dolárov, sa dnes stal hlavnou témou televíznych staníc špecializujúcich sa na kutilov a bytové dekorácie, ktoré v posledných piatich rokoch rozšírili svoje vysielanie.

Brandy Jonesová sa pred ôsmimi mesiacmi presťahovala s manželom a dvoma deťmi do jedného minidomečka v Readingu asi sto kilometrov západne od Philadelphie. Nový dom stojí podľa nej zvyčajne najmenej 300.000 dolárov. „Minidomček je teda oveľa dostupnejší,“ myslí si Jonesová.

Najčastejšie však iba ekonomický faktor nerozhoduje v krajine, kde je priemerná plocha nového domu pre rodinu 228 metrov štvorcových.

V posledných 40 rokoch sa americká spoločnosti vydala „cestou gigantizmu a stavali sa obrovské domy“, uviedol Marcus Stoltzufus, riaditeľ marketingu firmy Liberation Tiny Homes sídliacej neďaleko Readingu. „Dnes si však niektorí ľudia uvedomujú, že žiť s málom je pre ich životný štýl výhodné,“ dodal.

„Zamilovali sme sa do minimalistického prístupu,“ povedal s nadšením Scott Berrier, ktorý sa pred štyrmi mesiacmi s manželkou prisťahoval do domčeka s 34 metrami štvorcovými a ktorému sa páči, že nemajú toľko vecí.

Domčeky s obmedzeným priestorom sú podľa neho viac funkčné než tradičné byty. „Nie je v nich totiž žiadne nevyužité miesto,“ dodal Scott.

Úsilie o minimalizmus má svoj význam aj pre životné prostredie. „Znížite svoju uhlíkovú stopu. Nespotrebuje toľko elektriny ani vody,“ vysvetlil.

Napriek týmto výhodám sa hnutie Tiny Home nestalo väčšou vlnou. Podľa niektorých odhadov je dnes v USA len o niečo viac ako 10.000 minido­mečkov.

Prvou hlavnou brzdou je financovanie. Je na nich totiž takmer nemožné získať hypotéku, pretože banky považujú tieto konštrukcie skôr za kempingové prívesy než za domy. Na minidomeček ponúkajú krátkodobý úver za výrazne vyšší úrok.

Hlavnou prekážkou je však legislatíva: väčšina miestnych úradov zakazuje stálym obyvateľom žiť počas roka v príbytkoch na kolesách a stanovuje minimum pre plochu domu, často nad 80 metrov štvorcových.

Z historického hľadiska majú bungalovy, karavany a domčeky na kolieskach zlú povesť, pretože sa považujú za príbytky horšej kvality, v ktorých žije chudobné obyvateľstvo.

„Je dôležité, aby ste vašej obci a úradom hovorili: pozrite sa, čo to je tiny home,“ hovorí Scott. „Nie je na tom nič nekalého. Sú to úžasné malé domčeky s pekným dizajnom, ktoré skôr prispejú k zvýšeniu hodnoty domov v okolí,“ dodáva.