Turisti v Grónsku: Boja sa sklamania, potom ich uchváti. Ako Trumpa

ČTK | 03.11.2019 07:00
Grónsko, ľadovce, Arktída, zima Foto:
Grónsko. Ilustračné foto.
Kĺzať v kajaku pozdĺž modrobielych ľadovcov neďaleko prístavu, prechádzať sa medzi farebnými domčekmi, vypraviť sa na výlet do zasneženej prírody: koncom babieho leta dosahuje na malom grónskom ostrove na východe krajiny svoj vrchol turistická sezóna, píše agentúra AFP.

„Aj keď ste radšej príliš nečakali, aby ste potom neboli sklamaní, Grónsko vás uchváti,“ hovorí nadšene Sarah Bovetová tvárou v tvár mesačnej krajine s bielym ľadom, čiernymi skalami a domčekmi v živých farbách.

V Kulusuku, kde žije asi 250 obyvateľov, je všetko iné, povzdychne si dvadsaťdeväťročná švajčiarska umelkyňa na návšteve v Grónsku.

Veľká časť z 85 000 turistov, ktorí každoročne do Grónska prichádzajú, síce dáva prednosť západnému pobrežiu, ale ani východné brehy so svojimi ľadovcami, divokou prírodou a veľrybami a ľadovými medveďmi sa nemajú za čo hanbiť.

Turistika je teraz pre miestne komunity významným zdrojom príjmov, okrem rybolovu a lovu, ktoré sa tu praktizujú celé stáročia.

Justus Atuaq, mladý lovec z Kulusuku, vozí turistov v marci a v apríli, ktoré sú hlavnou jarnou sezónou, na saniach. To mu zaručuje dosť peňazí na starostlivosť o psov. „Používam k saniam lovecké psy, niekedy si zahraniční turisti chcú aj zaloviť,“ vysvetľuje, zatiaľ čo svoje psy kŕmi.

Podľa turistickej agentúry Visit Greenland vzrástla v Grónsku turistika v rokoch 2014 až 2017 o desať percent a vlani o tri percentá.

Ľadovce a fauna urobili z krajiny populárnu lokalitu pre milovníkov dobrodružstva a prírody. Mnohí z návštevníkov priletia lietadlom, ale výletné lode sú stále alternatívou, ako objavovať krásy krajiny.

Áno, Grónsko v poslednej dobe ľudí priťahuje. Územie bohaté na nevyužité zásoby ropy, zemného plynu, nerastov a na množstvo rýb a kreviet, kolonizovalo začiatkom 18. storočia Dánsko. V roku 1979 získalo autonómiu.

Dnes početné grónske strany dúfajú, že sa podarí dosiahnuť nezávislosť. Hoci územie stále dostáva z Kodane ročné dotácie odhadované v roku 2017 v prepočte na 482 miliónov eur, niektorí vidia v turistike spôsob, ako sa osamostatniť.

Dokonca aj amerického prezidenta Donalda Trumpa nalákali prírodné zdroje územia a jeho strategický význam, ktorý rastie s tým, ako sa roztápa večne zamrznutá pôda. V auguste oznámil, že by chcel Grónsko od Dánska kúpiť, čím uvrhol kráľovstvo do rozpakov.

V každom prípade zvyšovanie počtu turistov kladie veľké nároky na infraštruktúru Kulusuku, v súvislosti s jeho geografickou polohou, klímou aj nákladmi na prepravu.

Ustrnul v minulosti

Kulusuk so svojím jediným supermarketom, letiskom, ktoré v 50. rokoch minulého storočia vybudovala americká armáda, a prístavom obklopeným drevenými domčekmi pomaľovanými pestrými farbami, postavenými okolo fjordu, ustrnul v minulosti.

Ako mnoho grónskych regiónov, ani tento ostrov nemá asfaltovú cestu a návštevníci musia prichádzať lietadlom alebo loďou. Jednodňové lodné výlety do Kulusuku z Reykjavíku v júli a v auguste stoja okolo 660 eur.

Agentúra Visit Greenland tvrdí, že rozvoj turistiky je cieľom, ale Grónsko sa musí vysporiadať s výzvami ako je infraštruktúra.

Vláda investuje do modernizácie letísk v Nuuku a Ilulisate na západnom pobreží a chce postaviť ďalšie letiska na juhu. Plánuje študovať, aké to bude mať dopady na životné prostredie.

„Dnes sú na miestach, kde sa voľne kempovalo a kde ste bývali predtým sami, napríklad aj dve skupiny naraz,“ konštatuje Johanna Sveinbjorndot­tirová, ktorá organizuje cesty do Kulusuku pre spoločnosť z Islandu.

Znepokojuje ju, aký dopad by mohlo mať neprimerané zvýšenie počtu návštevníkov na panenskú prírodu obklopujúcu dedinu.