Z nacistických bunkrov na pláži Houvig si deti spravili ihrisko

Gabriela Sabová, Pravda | 22.05.2020 07:00
Piesočné duny divokej pláže na západe Dánska pri Hvide Sande obmýva Severné more. Je to miesto ako stvorené na príjemný rodinný piknik. Ostrým kontrastom k prírodnej scenérii sú však betónové bunkre, ktoré stoja na pláži jeden vedľa druhého.

Bok po boku tieto obludné kolosy pripomínajú temné časy, keď bolo Dánsko počas druhej svetovej vojny okupované a nacisti sa usilovali opevniť západné pobrežie čo najefektívnejšie, píše Atlasobscura.com.

Myšlienku nepreniknuteľnej pevnosti pozdĺž mora vymyslel sám Hitler a atlantický múr sa často v nemeckej propagande nazýval „nepreniknuteľná betónová stena", aj keď šlo o sériu opevnených bodov, ktoré strážili vojaci v rámci rekreácie po tom, ako utŕžili zranenia, alebo takí, čo boli príliš mladí či pristarí na boj priamo na fronte, uvádza Hvidesande.com.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

#houvig #houvigbunker #bunker #schießstand #graffitiart #ringkøbing #dünen #strand #lostplaces #nordsee #nordseeküste #dänemark #iphone7photo

Príspevok, ktorý zdieľa Steven Stahlmann (@stevenstahlmann),

Napriek tomu sa zvetrané betónové vojenské zruby, dnes špinavé a popísané graffitmi, oplatí navštíviť – nadšencom histórie poskytnú okno do minulosti, poodhalia niekdajšiu armádnu architektúru alebo zapózujú na bizarnú fotografiu.

A plnia ešte jeden nečakaný účel – staršie deti, ktoré rady navštevujú pláž Hvide Sande, si z obludných bunkrov spravili ihrisko pre svoje divoké dobrodružstvá. Po zotmení sa z ich striech zasa výborne pozorujú tisíce jagavých hviezd nad vodami mora.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Livet på Søgaarden (@rikkeoastrup),

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ