Zatvorili banské múzeum, Bojnický zámok aj verejné inštitúcie v Bratislave

TASR | 12.03.2020 11:30
Slovenské banské múzeum (SBM) v Banskej Štiavnici je až do odvolania pre verejnosť zatvorené. SBM o tom informuje na svojej internetovej stránke.

Pre verejnosť ostali zatvorené v týchto dňoch tiež ostatné múzeá v regióne. Svoje brány zatvorilo kremnické Múzeum mincí a medailí, novobanské Pohronské múzeum aj Múzeum vo Svätom Antone.

Zatvorený ostal aj Bojnický zámok

Slovenské národné múzeum (SNM) – Múzeum Bojnice je preventívne od pondelka dočasne zatvorené. Múzeum k opatreniu pristúpilo v súvislosti so šírením nového koronavírusu, informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM – Múzea Bojnice Petra Gordíková.

Bojnický zámok zostane zatvorený pre návštevníkov od pondelka predbežne do 23. marca. Opatrenie múzeum zdôvodnilo návštevami desiatok domácich a zahraničných turistov.

Bratislava zatvára všetky svoje verejné inštitúcie

Vzhľadom na situáciu okolo šírenia nového koronavírusu a ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, mesto Bratislava uzatvorilo všetky svoje verejné inštitúcie, teda múzeá, galérie, ZOO, knižnice, plaváreň a štadión a zrušilo všetky podujatia v nich.

Tiež podujatia, ktoré mesto a mestské organizácie organizovali, informoval Maroš Plitko z Bratislavskej organizácie cestovného ruchu – Bratislava Tourist Board (BTB).

Zároveň BTB od pondelka uzavrela svoje turistické informačné centrá. „V prípade záujmu turistov o informácie sú stále aktívne telefonické linky, emailová komunikácia, sociálne siete a web,“ uviedol Plitko. BTB vytvorilo sekciu na webe visitbratislava.com v troch jazykoch, kde návštevníkov informuje o situácii.

„Historické múzeum Slovenského národného múzea (SNM) na Bratislavskom hrade bude zatvorené najbližšie dva týždne, teda do 22. marca,“ informovala kultúrno-propagačná manažérka SNM Ľubica Fandl Drangová.

Až do odvolania bude zatvorená Galéria mesta Bratislavy vrátane Mirbachovho aj Pálffyho paláca. „Všetky podujatia, vernisáže a programy pre verejnosť sú zrušené,“ informovala galéria.

Zatvorené sú tiež aktuálne výstavy. O ďalších krokoch, ako aj o termíne opätovného otvorenia bude galéria priebežne informovať.

Mesto Bratislava deklaruje, že je spoločne s mestskými časťami i Bratislavským samosprávnym krajom pripravené na nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19.

Všetky informácie o situácii v hlavnom meste vrátane odporúčaní a opatrení, ktoré sa doteraz vykonali, nájde verejnosť na webe www.zvladneme.to.