O pevnosti obkľúčenej koronavírusom, ktorá sa odstrihla od sveta a nemá chorých

Gabriela Sabová, Pravda | 06.04.2020 01:00
Opevnené mesto v južnom Španielsku má za sebou turbulentnú históriu. V stredoveku oň bojovali Mauri s kresťanmi, v 19. storočí ho vyplienili Francúzi. Teraz sa jeho impozantná poloha vysoko nad andalúzskym vidiekom stala opäť neoceniteľnou výhodou.

Keď nebezpečný koronavírus začal rozširovať svoje chápadlá po celom Španielsku, Zahara sa doslova odrezala od vonkajšieho sveta. Starosta Santiago Galván sa 14. marca, keď v krajine vstúpil do platnosti stav ohrozenia, rozhodol uzavrieť štyri z piatich vchodov do mesta. Píše o tom Cnn.com.

Podľa údajov Univerzity Johna Hopkinsa odvtedy krajina zaznamenala viac ako 100 000 prípadov nakazenia a 10 000 úmrtí.

V Zahare medzi jej 1400 obyvateľmi sa však neobjavil ani jediný prípad nákazy Covid-19, povedal starosta po vyše dvoch týždňoch uzávery mesta. Mestá a dediny v okolí pritom oznámili infekcie aj niekoľko úmrtí.

Drastické kroky Galvána majú aj preto plnú podporu obyvateľov, najmä starších ľudí. Takmer štvrtina Zaharčanov je staršia ako 65 rokov a v tamojšom domove dôchodcov žije viac ako 30 obyvateľov.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Marion (@mbly1079),

Biele domy a úzke uličky Zahary sú nalepené na strmom svahu, zhora ich stráži stredoveká pevnosť, zdola obkolesuje bujný olivový háj a v pozadí sa čerí hladina vodnej nádrže. Mesto sa nachádza asi hodinu cesty od Sevilly a turisti sem vždy radi zavítali užiť si španielsky vidiek.

Podľa starostu aj prvé dni po uzávere museli vysvetľovať nemeckým a francúzskym turistom, že do mesta nemôžu vstúpiť.

Kontrola, prevencia, vzájomnosť

Kontrolný bod na jedinej prístupovej ceste stráži policajt a dvaja muži oblečení v ochrannom odeve, aký sa používa pri postreku olivových hájov, ktorí umývajú vchádzajúce autá zmesou bielidla a vody.

Vozidlá musia dokonca prejsť akýmsi bazénikom, aby si zdezinfikovali pneumatiky.

Starosta nevie presne odhadnúť účinnosť týchto krokov, ale hovorí, že obyvatelia sa takto cítia istejšie a vedia, že sa medzi nich nedostane bez povšimnutia nikto neznámy.

Podobné preventívne opatrenia zaviedli aj priamo v Zahare. Každý pondelok a štvrtok o 17:30 dezinfikuje skupina 10 ľudí všetky ulice, námestia a priečelia domov.

Mesto platí dve ženy, ktoré nakupujú a donášajú ľuďom potraviny a lieky, aby sa znížil počet ľudí v uliciach, najmä starších, a teda najzraniteľnejších. Pracujú asi 11 hodín denne a objednávky im neustále pribúdajú.

Okrem tejto pomoci pridal ruku k dielu aj miestny ženský spolok Zaharilla, ktorý varí a pred dvere nosí jedlo starším ľuďom a zabezpečuje pre nich základné opravy.

Zahara de la Sierra spustila aj iniciatívu na pozdvihnutie nálady: dve autá vybavené svetlami a reproduktormi prinášajú do ulíc hudbu a deti sa tak môžu potešiť aspoň z balkónov – kým obliehanie pevnosti, podobne ako v minulosti, nepominie.

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Un anno fa Andalusia

Príspevok, ktorý zdieľa Lorenzo Grilli (@lorenzogrilli90),

Pozrite si tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa antonio maraver (@saltim.banqui),

Foxnews.com; Publico.es; Dailymail.co.uk; Euroweeklynew­s.com

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ