Grécko chce zachrániť turizmus, v júni otvorí ostrovy. No bankrot hrozí 65 % hotelov

ČTK | 07.05.2020 09:10
Oia, Grécko, domy, more, domy, veterné mlyny,... Foto:
Oia, Grécko. Ilustračné foto.
Gréci mohli v týchto dňoch prvýkrát po šiestich týždňoch obmedzenia voľného pohybu prvýkrát ísť ku kaderníkovi, kúpiť si knihu či kvetiny, naďalej by ale mali na verejnosti dodržiavať bezpečnú vzdialenosť a v miestach s väčším počtom ľudí nosiť rúška. Tie sú povinné vo verejnej doprave, v nemocniciach či supermarketoch, kde za ich nenosenie hrozí pokuta až 150 eur, informovali miestne médiá.

Vláda sa uvoľňovaním snaží pomaly naštartovať ekonomiku, ktorá je asi z jednej pätiny závislá od cestovného ruchu.

Ten pandémia Covidu-19 citeľne poznamená, podľa odhadu hotelovej komory hrozí tento rok bankrot až 65 percentám gréckych hotelov.

Prichádza viac slobody

Hotely s celoročnou prevádzkou by sa v Grécku mali otvoriť 1. júna, ako oznámil minulý týždeň premiér Kyriakos Mitsotakis.

Ubytovanie pre turistov, ktoré funguje len v sezóne, by sa mohlo začať otvárať asi v polovici júna, keď sa podľa miestnych médií očakáva aj otvorenie gréckych ostrovov a začatie pravidelnej dopravy na ne. Presný harmonogram by ale mala vláda ešte len oznámiť v najbližších dňoch.

Ďalší zatiaľ známy termín je 11. mája, keď sa majú otvoriť aj väčšie obchody, s výnimkou nákupných centier, ktoré privítajú prvých zákazníkov až začiatkom júna.

Začiatkom júna sa otvoria aj reštaurácie a kaviarne a tiež kiná, divadlá a športoviská, ale len so 60-percentnou návštevnosťou. Od 18. mája budú môcť Gréci cestovať aj mimo svoju domovskú provinciu, nie však na grécke ostrovy.

Od 4. mája už Gréci nemusia nosiť pri sebe formulár s odôvodnením svojho pobytu vonku. Od 23. marca smeli Gréci vyjsť z domu len kvôli práci, do lekárne, k lekárovi, do banky, na nákup potrebného tovaru či na pohreb. Venčiť psa či behať smeli len v blízkosti domu.

Teraz sa môžu voľne pohybovať, ale len v rámci svojich provincií. Otvorili sa tiež kostoly pre individuálne modlitby, bohoslužby sa však budú môcť konať až o dva týždne.

Gréci si vedú dobre

Prvé uvoľnenie obmedzení spôsobilo v Aténach i ďalších mestách dlhé rady ľudí pred množstvom obchodov, napríklad s elektronikou. Preto niektorí obchodníci chystajú predĺženie otváracej doby.

Na dodržiavanie vzdialenosti a nosenie rúšok vo verejnej doprave dohliadali v Aténach, Solúne i ďalších gréckych mestách policajti, ktorí zatiaľ nedávali pokuty, ale žiadali ľudí bez rúšok, aby metro či autobusy opustili. V autobusoch či vlakoch sa smie obsadiť len polovica miest.

Grécko podľa vlády prešlo z fázy „ostaňte doma“ do fázy „ostaňte bezpeční“. Túto jedenásťmiliónovú krajinu doteraz chválili experti, že šírenie koronavírusu zvládla relatívne výrazne lepšie ako niektoré iné európske krajiny.

V krajine sa doteraz potvrdilo len na 2630 prípadov nákazy koronavírusom a 145 nakazených zomrelo.

Vláda však varovala pred nebezpečenstvom novej vlny, ak ľudia nebudú dodržiavať stanovené pravidlá. „Teraz musíme byť dvakrát takí opatrní,“ povedal premiér Kyriakos Mitsotakis.