Vedci ukázali prstom na najnebezpečnejšie sedadlo v lietadle. Vyhýbajte sa mu

Gabriela Sabová, Pravda | 06.08.2020 07:00
cestovanie, lietadlo, nohy, trombóza Foto:
Ilustračné foto.
Aj keď sa momentálne lietanie neodporúča, ak už musíte cestovať, vyhnite sa tomuto miestu za každú cenu.

Lietanie je stále veľmi riskantné, dokonca aj keď sa niektoré krajiny znova otvárajú a letecké linky obnovujú. V lietadle je nemožné dodržať odporúčané spoločenské odstupy, no stále existujú viac a menej bezpečné sedadlá.

Odborníci odporúčajú vyhýbať sa miestam pri uličke, píše Bestlifeonline.

Aj keď tieto miesta poskytujú viac vytúženého miesta na nohy a prípadne možnosť bezproblémového odchodu na toaletu, sedenie na týchto miestach vystavuje pasažierov zvýšenému riziku nákazy. Okoloidúcim sa prakticky nepodarí nedotknúť sa žiadneho sediaceho.

Okolo totiž chodia hore-dole letušky aj ostatní cestujúci smerujúci na toaletu a z nej naspäť. Navyše, ľudia sediaci pri uličke najčastejšie aj vstávajú. Podľa štúdií prejde počas letu uličkou 80 % pasažierov sediacich na sedadlách pri uličke, 60 % pasažierov zo stredných sedadiel a 40 % pasažierov zo sedadiel pri okne.

Ak teda hľadáte najbezpečnejšie miesto v lietadle, vyberte si sedadlo pri okne. Vedci hovoria, že cestujúci, ktorí sedia pri okne a nevstávajú počas letu, majú najnižšie riziko nákazy.

Mnoho leteckých spoločností v poslednej dobe aj prestalo predávať stredné miesta, a tak pasažieri sediaci pri okne majú ešte viac súkromia a bezpečnosti.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ