Hotel s kúskom Afriky, so strelnicou a s duchom

Gabriela Sabová, Pravda | 14.08.2020 12:00
kaštieľ Mojmírovce Foto:
Kaštieľ Mojmírovce
Útulné, luxusné, atraktívne. Ktoré historické hotely na Slovensku stoja za návštevu? Tipy Pravdy si môžete prečítať každý piatok.

Keď Mojmír vyhnal Pribinu, vznikla Veľká Morava. Keď sa rodina Huňadyovcov v 18. storočí prisťahovala do Urmína, vyrástol barokový kaštieľ. Mojmírovce, podobne ako ďalšie dediny pri Nitre – Svätoplukovo a Rastislavice, dostali mená po veľkomoravských kniežatách. Ešte predtým sa však Mojmírovce volali Ilmyr, Ilmar, Ilmur, neskôr Urmín.

Huňadyovci do dediny prišli po skončení tureckých vojen. V roku 1721 dal Imrich Huňady postaviť uprostred obce majestátny kaštieľ v barokovom slohu.

„V roku 1866 však kaštieľ zachvátil požiar a poškodil ho. Vypukol pravdepodobne z nedbanlivosti. Budovu po ňom prestavali na barokovo-klasicistickú,“ ozrejmuje marketingová manažérka hotela Kaštieľ Mojmírovce Veronika Bodorová.

Huňadyovci založili okolo kaštieľa veľký park, ktorý v celých nasledujúcich desaťročiach patril medzi najkrajšie v Hornom Uhorsku. Rástlo v ňom množstvo exotických rastlín. Jeho unikátom bol skleník s botanickou záhradou, ktorý sa však nezachoval.

„Dnes sa v parku nachádza niekoľko 300-ročných líp a veľmi starý jaseň. Ostatné vzácne dreviny, napríklad platany, v 50. rokoch vyrúbali,“ dopĺňa Bodorová.

Pýchou rodu bol aj žrebčín, v ktorom Huňadyovci chovali ušľachtilé plemená arabských, talianskych a španielskych koní. V roku 1814 zorganizoval Jozef Huňady v Urmíne prvé verejné konské dostihy v Rakúsko-Uhorsku podľa moderných pravidiel. Na trati dlhej 2 600 metrov pretekalo trinásť koní.

Ambulancie aj hostinec

„Po druhej svetovej vojne Huňadyovci z kaštieľa ušli, pretože kolaborovali s nemeckou armádou,“ vysvetľuje Bodorová.

Po ich odchode sídlo slúžilo na rôzne účely. Zriadili sa tu vojenské kasárne, neskôr byty pre učiteľov a svoje ordinácie tu mali lekári. Budova fungovala tiež ako škola a dokonca bola aj pohostinstvom. Od konca 60. rokov však už len chátrala.

Maľby na stenách Foto: Kaštieľ Mojmírovce
kaštieľ Mojmírovce Maľby na stenách

V roku 1974 kúpila zdevastovaný kaštieľ od štátu spoločnosť COOP Jednota Slovensko a po 30 rokov trvajúcich rekonštrukciách sa premenil na sídlo trojhviezdičkového hotela Kaštieľ Mojmírovce.

V zrenovovaných priestoroch sa dnes nachádza štýlové ubytovanie v podobe apartmánov a izieb. V hlavnej budove je tiež reštaurácia zariadená v poľovníckom štýle, vínna pivnica, niekoľko školiacich miestností a relax centrum. Takmer na trosky zničený žrebčín sa transformoval na kongresové centrum.

Kaštieľu dnes opäť nechýba pompéznosť a čaro mu dodáva anglický park, ktorý ho obkolesuje. Zeleni kraľuje zrekonštruovaná fontána a štvormetrové dubové sochy svätých.

Osem zaujímavostí kaštieľa

Obrovskú vstupnú halu kaštieľa s elegantným divadelným schodiskom zdobia pôvodné tereziánske lustre reštaurované do modernej podoby a portréty najznámejších Slovákov posledného storočia v životnej veľkosti, uvádza internetová stránka.

Ústredná chodba kaštieľa sa volá Chodba tolerancie. Jej steny zdobia symboly najväčších svetových náboženstiev a portréty filozofov, spisovateľov a vedcov.

Interiér zdobia obrazy osobností. Foto: Kaštieľ Mojmírovce
kaštieľ Mojmírovce Interiér zdobia obrazy osobností.

Pýchou kaštieľa je aj chodba, ktorá spája jeho hlavnú budovu s relax centrom. Zdobia ju výjavy z Dobšinského ľudových rozprávok v krásnom farebnom vyhotovení, v obrovskom rozmere 18 krát 2,3 metra.

Okrem rozprávok sú tu znázornené aj najznámejšie hrady a zámky Slovenska. Časť chodby je venovaná strašidlám a strašidelným príbehom, ktoré súvisia s kaštieľom a jeho okolím. „Chodbami kedysi vraj chodila biela pani, ktorá hľadala svoju stratenú dcéru,“ hovorí tajomne Bodorová.

Na počesť pôvodných dvoch miestností nazývaných Afrika, v ktorých svojho času gróf Huňady ako vášnivý poľovník a strelec vystavoval trofeje z poľovačiek, sa v hoteli zriadil Africký salón zdobený obrazmi a maskami z tohto kontinentu.

V podzemných priestoroch kaštieľa sa dnes nachádza klenbová tehlová vinná pivnica. Pod jej rozsiahlu rekonštrukciu sa podpísal architekt Viktor Šabík, ktorý za tento projekt získal vo Viedni ocenenie Brick award 2010.

V podzemí je streľnica. Foto: Kaštieľ Mojmírovce
kaštieľ Mojmírovce V podzemí je streľnica.

Kvety nad bazénom

V 300-ročnej pivnici sa stretáva história s umením a jej atmosféru dotvára zbierka 120 obrazov od 24 akademických maliarov s tematikou vína a vinohradníctva.

Originálne sa využil aj ďalší podzemný priestor. Ukrýva krytú strelnicu pre krátke guľové zbrane s tromi dráhami s celoročnou prevádzkou. Strelnica je športová, určená pre verejnosť, ktorá nemusí vlastniť zbrojný preukaz.

Na mieste, kde v parku kedysi stála botanická zimná záhrada rodu Huňadyovcov, je dnes plavecký bazén. Jeho budova dnes pripomína niekdajšiu záhradu a na strope sa vyníma jedna z najväčších súčasných malieb na Slovensku s rozmerom 15 krát 10 metrov – Kvety orchideí od akademickej maliarky Jany Farmanovej-Šabíkovej.

Mojmírovce sú rodiskom Antona Grasalkoviča, ktorého v kaštieli pripomína salón. Jeho steny zdobia portréty tohto grófa a panovníčky Márie Terézie v životnej veľkosti. Sú tu vystavené aj vyrezávané makety najvýznamnejších stavieb, ktoré dal gróf postaviť, dobové erby, brnenia a veľkoplošný obraz znázorňujúci korunováciu Márie Terézie.

Nad bazénom je obrovská maľba. Foto: Kaštieľ Mojmírovce
kaštieľ Mojmírovce Nad bazénom je obrovská maľba.

Kam na výlet: 5 tipov v okolí

  • 1/ Nitrianska kalvária – nenáročná turistika a pekné výhľady.
  • 2/ Botanická záhrada v Nitre – nachádza sa priamo v areáli Slovenskej poľnohospodárskej univerzity. Ponúka širokú zbierku rastlín.
  • 3/ Svoradova jaskyňa – najstaršia známa nitrianska jaskyňa je na vrchu Zobor. Pomenovanie dostala podľa pustovníka Svorada, rovnako ako neďaleký liečivý prameň.
  • 4/ Rozhľadňa Žitavský luh – slúži najmä na pozorovanie vtákov v rezervácii, kde ich žije vyše 100 druhov.
  • 5/ Termálne kúpalisko Podhájska – v jeho areáli neďaleko Nových Zámkov je k dispozícii deväť bazénov, tobogan a wellness centrum.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ