Pláž známeho letoviska takmer celá zmizla. Zmietla ju búrka

ČTK | 14.12.2020 14:15
Austrálske letovisko Byron Bay prišlo prakticky o celú svoju hlavnú pláž v dôsledku búrlivého počasia, ktoré postihlo východné pobrežie Austrálie. Pláž Main Beach, ktorú s obľubou vyhľadávali turisti kvôli jemnému bielemu piesku, tyrkysovo modrej morskej vode a rozprávkovým západom slnka, už predtým poškodila erózia.

Austrálske úrady teraz uviedli, že cyklón priniesol na 1000 kilometrov dlhý pobrežný pás lejaky a silný vietor; prílivové vlny dosahovali výšku až ôsmich metrov.

Viac ako 2000 domácností zostalo v pondelok bez dodávok elektrickej energie, okrem iného v meste Brisbane a v ďalších lokalitách v oblasti Zlatého pobrežia.

Mohutný príliv spôsobil na mnohých miestach eróziu. „Sledujeme, ako nám pláž mizne pred očami,“ vyhlásil Simon Richardson, starosta mesta Byron Bay, ktoré sa nachádza v austrálskom štáte Nový Južný Wales a kde žije napríklad herec Chris Hemsworth.

Na záberoch z pohromy vidieť Main Beach, pláž ležiacu najbližšie k mestu, pod vodou a s popadanými stromami. Betónový chodníček, ktorý piesočný pruh lemoval, spadol do mora.

„Sme svedkami najväčšej pobrežnej erózie za posledné roky, zvlášť v oblasti Byron Bay, kde sa úplne mení tvár krajiny,“ povedal novinárom Steve Pearce z organizácie Surf Life Saving, ktorá dbá na bezpečnosť plavcov na pobreží.

© AUTORSKÉ PRÁVA VYHRADENÉ