Boj malého ostrova s Covid-19 odhaľuje nerovnosti medzi Francúzskom a Francúzskom

ČTK | 20.02.2021 07:00
Hlavné turistické infocentrum na francúzskom ostrove Mayotte v Indickom oceáne ako osamotená tropická pevnosť hľadí smerom k ľudoprázdnému prístavu, a samo takmer zíva prázdnotou. Jediná nemocnica na ostrove však praská vo švíkoch, píše agentúra AP.

Dopyt po lôžkach na jednotke intenzívnej starostlivosti vo francúzskom zámorskom departemente Mayotte, ktorý sa práve borí zatiaľ s najhoršou fázou epidémie Covidu-19, viac ako trikrát prevyšuje kapacitu zdravotníckeho zariadenia.

Mayotte, najvýchodnejší z Komorských ostrovov ležiaci medzi Madagaskarom a juhoafrickým Mozambikom, patrí medzi najchudobnejšie oblasti Európskej únie. Zároveň je posledným miestom v rámci Francúzska, ktoré dostalo vakcínu proti Covidu-19.

Miestne úrady sa cítia francúzskou vládou zanedbané a uvádzajú, že ich problémy pri boji s vírusom odrážajú dlhodobú nerovnosť medzi bielou väčšinou pevninského Francúzska a odľahlými bývalými kolóniami obývanými ľuďmi iných rás.

Francúzska armáda do regiónu vyslala zdravotníckych pracovníkov a niekoľko lôžok na tamojšiu jednotku intenzívnej starostlivosti. Ale také dočasné riešenie na ostrove, kde sú rúška luxusom, kde takmer tretina z 300.000 oby­vateľov nemá tečúcu vodu a kde uzávera likviduje živobytie miestnych, môže pomôcť len do určitej miery.

Obyvatelia akoby o karanténe nevedeli

„Pracovali sme ako predavači vo veľkom obchode, aby sme zarobili peniaze na jedlo pre naše rodiny,“ hovorí štyridsaťročný otec šiestich detí Ahamada Soulaimana Soilihi, žijúci v chudobnej štvrti Mayottskej metropoly Mamoudzou.

Minulý týždeň však úrady na ostrove prerušili chod ekonomiky a v rámci boja s takzvanou juhoafrickou variáciou koronavírusu ľuďom nariadili zostať doma.

Kým sa morské vlny lámu o prázdne pláže a polícia hliadkuje v tichých uliciach obchodnej časti ostrovnej metropoly, vyzerá to, že väčšina obyvateľov zo Soilihio štvrte o karanténnych opatreniach nevie.

Skupinky detí sa bosé hrajú na zaprášenej zemi, dievčatá s vedierkami na hlavách chodia po vodu k spoločnej pumpe a staršia žena zaplieta mladšej zákazníčke v neformálnom pouličnom stánku vlasy do vrkôčikov. Takmer nikto nemá rúško.

Zdravotnícki pracovníci uznávajú, že problém nemá jednoduché riešenie. Vírus na Mayotte zaútočil „rýchlo a brutálne“, hovorí Dominique Voynetová, šéfka regionálneho zdravotníctva. „Všetky ukazovatele sa horšia a horšia… ľudia padajú ako muchy,“ dodáva.

Počet nakazených v Mayotte na začiatku februára takmer štyrikrát prekonal celofrancúzsky priemer. Departement od prepuknutia epidémie zaznamenal okolo 11.500 prípadov nákazy – tretinu z toho za posledné dva týždne – a zhruba 70 úmrtí, teda v prepočte na populáciu dvakrát viac ako zvyšok Francúzska.

Zaočkované je menej ako 1 % ľudí

Je preto prekvapujúce, že Mayotte bol posledným z francúzskych zámorských departementov, ktorý obdržal dodávky vakcín, a to mesiac po tom, čo prvé dávky dorazili do 8400 kilometrov vzdialeného Paríža. „Na moje veľké sklamanie sme boli vybavení o dosť neskôr ako iné (francúzske) regióny,“ uvádza Voynetová.

Úrady na ostrove doteraz zaočkovali 2400 ľudí – menej ako jedno percento obyvateľov.

Hovorca vlády v Paríži Gabriel Attal pôvodne tvrdil, že Mayotte vďaka svojej mladej populácii – okolo štyroch percent obyvateľov je starších ako 60 rokov – patrí medzi regióny s nízkou prioritou na vakcinačnom poradovníku. S narastajúcimi počtami infekcií je však francúzsky centrálny kabinet čím ďalej tým viac znepokojený.

Mayotte má dnes rovnaký administratívny status ako akýkoľvek región v pevninskom Francúzsku – jednej z najbohatších krajín sveta. V departemente sa platí eurom a má svojich zástupcov v Európskom parlamente.

Keď však udrel vírus, „na Mayotte sa zabudlo“, hovorí mayottský poslanec Mansour Kamardine. „Zíde z očí, zíde z mysle,“ podotýka na adresu pevninského Francúzska zákonodarca, ktorý vláde v Paríži poslal žiadosť o stále lôžka pre jednotku intenzívnej starostlivosti; zatiaľ bez úspechu. Celý región ich má len 16.