Pandémia-nepandémia, v Tatrách sú opäť davy turistov, vleky sú plné, hotely otvorené

ČTK | 23.02.2021 15:00
Napriek pandémii boli zjazdovky okolo známeho poľského strediska zimných športov Zakopané počas víkendu opäť plné ľudí. Veľká skupina návštevníkov podľa policajnej hovorkyne nedodržiava koronavírusové opatrenia a polícia od piatkového popoludnia uložila viac ako 100 pokút. Informuje o tom agentúra DPA.

Zakopané je obľúbené prázdninové miesto na úpätí Tatier. Pred týždňom tam dorazili davy ľudí a v médiách sa objavili aj zábery večierkov rozjarených ľudí na miestnej pešej zóne Krupówki, ktorá je hlavnou zábavnou a nákupnou ulicou.

Na rozdiel od Slovenska a Českej republiky sú lyžiarske vleky v Poľsku v prevádzke a hotely môžu byť otvorené s polovičnou kapacitou.

Poľské ministerstvo zdravotníctva v sobotu oznámilo, že v krajine pribudlo 8510 nových ochorení, z toho 493 ich bolo v regióne, do ktorého patrí Zakopané.

Od začiatku pandémie sa v krajine so zhruba 38 miliónmi obyvateľov nakazilo viac ako 1,6 milióna ľudí. Z toho minimálne 42.077 ich nákaze podľahlo.

Poľský minister zdravotníctva Adam Niedzielski v sobotu nevylúčil obmedzenia na hraniciach so Slovenskom a Českou republikou. Dôvodom je rastúci počet prípadov koronavírusovej nákazy v oboch týchto krajinách. Rozhodnutie podľa neho padne tento týždeň.

Poľsko v posledných dňoch čelí silnejúcej koronavírusovej infekcii. Týždenný priemerný počet nových prípadov nákazy za deň prekročil 6500 a pribúda aj hospitalizovaných. Minulý týždeň však poľská vláda časť reštrikcií uvoľnila.